Untitled

Anchetă de proporții în Coreea de Sud: Cinci persoane vaccinate antigripal au murit. Se investighează cauzele

Autoritățile din Coreea de Sud investighează o serie de decese survenite în rândul persoanelor care au fost vaccinate antigripal zilele trecute, în cadrul unei campanii naționale ce încearcă să prevină suprapunerea unei epidemii gripale cu cea de COVID-19, relatează libertatea.ro, care citează Reuters și site-ul local Korea Herald.

Potrivit surselor citate, temerile legate de siguranța vaccinului antigripal administrat în Coreea de Sud au crescut săptămâna aceasta, după ce numărul deceselor printre oamenii care au fost vaccinați a crescut rapid.

Mai exact, vorbim despre cinci persoane care au murit în condiții misterioase, situație care a generat îngrijorare, în ciuda faptului că nu există deocamdată o dovadă clară cum că decesele ar avea legătură clară cu vaccinul antigripal, după cum scrie și agenția națională de presă locale Yonhap.

Primele temeri au apărut pe 16 octombrie, după moartea unui adolescent de 17 ani, la două zile după ce a primit vaccinul antigripal în orașul Incheon, lângă capitala Seul.

Au urmat pe 20 octombrie decesele a două persoane, mai exact este vorba despre doi bărbați de 78 și, respectiv, 82 de ani din orașul nordic Gochang și din Daejeon. Amândoi fuseseră vaccinați luni.

Astăzi, alte două persoane au decedat la scurt timp după ce le-a fost administrat vaccinul. Vorbim despre doi bărbați, unul în vârstă de 68 de ani din insula Jeju, și un altul de 78 de ani din Daegu.

Bărbatul din Daegu avea Parkinson și aritmie. Dar oficialii au subliniat că acesta primise vaccinul antigripal în fiecare an, din 2015 și până acum, fără să dezvolte reacții adverse.

Decesele au dominat prima pagină a ziarelor din Coreea de Sud, scrie Reuters, iar autoritățile au intervenit pentru a calma situația. “Regretăm îngrijorarea oamenilor cu privire la vaccinul antigripal și analizăm situația foarte serios. Mai întâi trebuie să aflăm cauza exactă a deceselor”, a declarat ministrul adjunct al sănătății, Kim Ganglip.

“Este dificil să emitem o concluzie fermă”, a adăugat acesta, în vreme ce autoritățile au lansat o investigație ce include autopsia victimelor pentru a afla un răspuns clar legat de cauza deceselor.

Potrivit autorităților, persoanele care au decedat primiseră vaccinuri produse de diferite companii – Korea Vaccine, Boryung Biopharma, LG Chem și Shinsung Pharm. Alți oameni care au primit vaccinul în aceleași zile nu au pățit însă nimic.

În total, până acum, 8,3 milioane de persoane au fost vaccinate în cadrul programului național gratuit sud-coreean, 350 de persoane raportând diverse reacții adverse.

Experții spun că este prea devreme pentru a suspenda acest program, în condițiile în care nu există nicio dovadă clară că decesele au legătură cu vaccinul.

Se pare însă că ar exista ceva probleme legate de o parte a dozelor de vaccin antigripal, probleme semnalate încă de acum câteva săptămâni. Dovada o constituie chiar faptul că startul campaniei a fost suspendat cu trei săptămâni, după ce s-a descoperit că cinci milioane de doze, care aveau nevoie să fie refrigerate, au fost expuse la temperatura camerei în timp ce erau transportate către o clinică medicală.

De parcă asta nu ar fi tot, la începutul lunii, autoritățile sud-coreene au cerut companiei Korea Vaccine să retragă de pe piață 615.000 de doze, după ce în ele au fost detectate particule albe.

Specialist în boli infecțioase, doctorul Kim Woo-joo de la Korea University Medical Center, a declarat pentru Korea Herald că în mod normal, potrivit regulilor în vigoare, vaccinurile compromise trebuie eliminate.

Incidentele din Coreea de Sud reprezintă o problemă pentru autoritățile care încearcă să crească încrederea oamenilor în vaccinuri. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat neîncrederea în vaccinuri drept unul dintre principalele riscuri de sănătate pentru omenire. În Coreea de Sud, un sondaj dat publicității luna aceasta a arătat că 62% dintre locuitorii provinciei Gyeonggi, de lângă capitala Seul, nu s-ar vaccina anti-COVID până când toate întrebările cu privire la siguranța acestui vaccin nu vor primi răspuns, mai arată libertatea.ro.
Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.