vaccination-5868322_1280

Campania națională de vaccinare anti-Covid va începe la finalul lui februarie, în Coreea. Persoanele aflate în a III-a categorie vor fi vaccinate abia din 2022 – Principalele ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI

Peste câteva săptămâni, Coreea de Sud va da startul mult-așteptatului plan de vaccinare anti-Covid la nivel național, urmând pașii altor țări pentru a depăși pandemia de coronavirus prin obținerea imunității de grup, scrie The Horea Herald.

Conform planului guvernului făcut public zilele acestea, țara va vaccina 1,3 milioane de persoane până în martie, alte 9 milioane până în iunie și restul celor 33,25 milioane în lunile următoare. În acest sens, Coreea și-a propus să înființeze 250 de centre de vaccinare pentru a se descurca cu unele vaccinuri mai greu de depozitat și transportat.

Până în prezent, țara a achiziționat vaccinuri pentru până la 56 de milioane de persoane, fiind în discuție o înțelegere pentru doze care să asigure vaccinarea a altor 20 de milioane de oameni. În aceste condiții, putem spune cu certitudine că țara a obținut suficiente doze pentru a acoperi schema completă pentru populația de 52 de milioane de persoane.

Sursă foto: Pixabay

Veștile sunt grozave, deoarece programul național de vaccinare este un semn al speranței pentru Coreea de Sud, care presupune apropierea de sfârșitul acestei pandemii. Cu toate astea, pandemia, în sine, nu se va încheia curând, dar programul de vaccinare anti-Covid ar putea reprezenta începutul ultimului capitol al acestei pandemii, care a dat peste cap viața unei întregi planete.

Iată câteva întrebări pe care coreeni și le-ar putea pune în timp ce așteptă să fie vaccinați.

Când începe acest program de vaccinare și cine sunt persoanele prioritare?

Programul începe luna viitoare. Data exactă de începere nu este încă stabilită, dar cel mai probabil va demara în ultima săptămână a lunii februarie. Există chiar și o schiță care cuprinde ce categorii de persoane vor primii primele vaccinul antiCovid.

Astfel, așa cum au făcut și alte țări înaintea sa, Coreea de Sud va ofeeri primele doze de ser lucrătorilor medicali de primă linie din Seul și regiunile învecinate – pe parcursul lunii februarie, iar persoanele în vârstă, angajații din domeniile esențiale din unitățile de îngrijire vor primi vaccinul în luna martie.

Următoarele categorii incluse în campania națională de vaccinare sunt persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și alți lucrători din domeniul sănătății, fiind prevăzute doze de vaccin pentru ei în luna mai. Guvernul se așteaptă să înceapă să distribuie vaccinuri lucrătorilor esențiali, celor peste 50 de ani și adulților cu afecțiuni medicale în iulie.

Restul persoanelor sănătoase cu vârsta sub 50 de ani ar trebui să primească vaccinul antiCovid anul viitor. Cu un pic de noroc, unii dintre ei ar să obțină vaccinul în ultimele luni ale acestui an.

Schema de vaccinare gândită de autoritățile de la Seul se aplică indiferent de naționalitate. Atâta vreme cât o persoană este rezident legal în Coreea, va avea acces la vaccinul antiCovid în această ordine, deși guvernul nu a decis încă dacă sau cum să acopere (ca și număr de doze – n.r.) persoanele care nu au statut legal sau asigurarea națională de sănătate.

Pot să aleg cu ce vaccin mă vaccinez?

Din păcate, nu. Guvernul nu a precizat nimic legat de faptul că ar exista libertatea ca o persoană să aleagă cu ce vaccin să se vaccineze. Cel mai probabil oamenii se vor vaccina cu ce vaccin va fi disponibil atunci când le va veni rândul.

Din informațiile existente până în prezent, primele vaccinuri care vor ajunge vor fi cele dezvoltate de AstraZeneca și Universitatea Oxford, însă sunt luate în calcul și unele vaccinuri incluse în schema COVAX – cel mai probabil AstraZeneca, Pfizer sau ambele.

Se estimează că vaccinurile Moderna și Janssen vor veni în al doilea trimestru, urmate de Pfizer/BioNTech în al treilea trimestru. Pentru moment nu există informații legate de numărul de doze care va fi livrat de fiecare dată.

Ne-am putea confrunta cu probleme de aprovizionare?

Situația nu este exclusă, autoritățile recunoscând că aprovizionarea ar putea scădea din când în când. Dar guvernul a declarat că acordă prioritate aprovizionării stabile și logisticii pentru continuarea programului de vaccinare.

Vorbind despre logistică, cum vor fi transportate și depozitate vaccinurile?

În acest moment, guvernul lucrează la înființarea a 250 de facilități în toată țara pentru a acomoda vaccinurile de la Pfizer și Moderna, ambele având cerințe speciale de depozitare și transport. Alte vaccinuri care nu sunt atât de pretențioase vor fi administrate la aproximativ 10.000 de clinici și spitale desemnate, de pe tot cuprinsul țării.

Pentru a s asigura că nu vor exista pierderi de doze cu transportul, autoritățile centrale au decis organizarea unui test de livrare, iar angajații din domeniul sănătății care vor administra vaccinurile vor fi instruiți și în săptămânile următoare.

Vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor variante ale COVID?

Oficialii sud-coreenii au afirmat că încă nu au fost descoperite informații potrivit cărora vaccinurile ar fi ineficiente împotriva noilor variante de COVID-19 descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Ei spun că vaccinurile obținute până în prezent par a fi eficiente și împotriva noilor variante, lucru susținut de studiile clinice efectuate atât de companiile producătoare, cât și de reputați medici și cercetători de renume internaționali.

Sunt vaccinurile sigure, în primul rând? Ce se întâmplă dacă apar reacții adverse?

Este adevărat că au fost raportate efecte adverse ale vaccinurilor împotriva COVID-19 în alte țări, iar guvernul sud-coreean știe că acest lucru s-ar putea întâmpla și în Coreea. Cei vor fi vaccinați, vor trebui să fie monitorizați până la 30 de minute după inoculare, în cazul în care apar reacții adverse.

Dacă o persoană va ajunge să dezvolte efecte secundare, guvernul va trebui, prin lege, să acorde despăgubiri.

Există privilegii dacă mă vaccinez?

Administrarea vaccinului nu înseamnă că o persoană este 100% imună la COVID-19, deci oamenilor li se va cere, în continuare, să respecte regulile de distanțare socială și alte măsuri de control al virusului. Deci da, oamenii vor trebui să poarte măști de protecție în continuare și să își facă rezervare dacă vor să meargă la restaurante și cafenele.

Odată ce o persoană se vaccinează, guvernul îi va oferi un certificat (de vaccinare – n.r.), dar acesta nu include/presupune niciun privilegiu. Va fi dat doar pentru a asigura o persoană ca a primit vaccinul alocat de stat.

Vaccinul este gratuit? Dacă nu, cât costă?

Vaccinurile vor fi furnizate gratuit tuturor coreenilor și rezidenților străini, costurile urmând să fie finanțate prin intermediul Serviciului Național de Asigurări de Sănătate și din fonduri guvernamentale. Totuși, încă nu s-a decis dacă cei fără abonamente de asigurări de sănătate de stat vor fi incluși sau nu în programul național de vaccinare gratuită.

Cum voi ști că este rândul meu să mă vaccinez?

Nu se știe încă cum vor fi contactați oamenii când le va veni rândul să se vaccineze, dar guvernele locale vor fi puternic implicate în schema de a vaccina oamenii din districtul și municipalitățile lor, atunci când va veni momentul – conform schemei naționale de vaccinare mai sus menționate.

Oficialii pregătesc un sistem de rezervare (a locurilor la vaccinare – n.r.) la nivel național pentru a urmări și a aduce persoane pentru vaccinare.

Ca și în cazul altor țări, oamenii trebuie să primească același vaccin pentru prima și a doua inoculare (doza 1 și rapelul – n.r.), așa că sistemul va putea urmări și acest aspect.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.