Coperti Sarang

[INTERVIU] Scenaristul “Money Heist: Korea” încântat să extindă franciza seriei

Înainte ca serialul sud-coreean marca Netflix „Squid Game” să devină un mare succes internațional, a existat un altul, „Money Heist”, care a devenit o senzație globală prin intermediul platformei de streaming.

Ryu Yong-jae, creatorul și scenaristul remake-ului coreean al serialului spaniol, „Money Heist: Korea ― Joint Economic Area”, a spus că se simte încântat să lanseze franciza și să ajute la introducerea acesteia în țările asiatice.

Noua serie, care a fost lansată pe 24 iunie, s-a clasat pe primul loc în topul oficial Netflix Top 10 non-englez în săptămâna lansării sale.

„Inițial „Money Heist” era deja popular în întreaga lume, dar sunt totuși mulți oameni care încă nu l-au văzut… Nu a fost atât de popular în țările asiatice (comparativ cu Europa și America de Nord). M-am gândit că ar fi frumos dacă acest serial i-ar putea conduce atât pe oamenii care știau despre celebrul serial original și încă nu l-au văzut, cât și pe fanii K-drama și K-pop, să caute originalul după ce au vizionat serialul în varianta noastră”, a spus Ryu în timpul unei interviu cu The Korea Times prin chat video, pe 1 iulie.

„Sunt încântat de faptul că serialul nostru s-a clasat pe locul 1 (în topuri) la nivel global. Dar mă simt mai mulțumit de faptul că o audiență semnificativă din țările asiatice s-a bucurat de serial și acest lucru ne-a determinat să contribuim la extinderea și introducerea universului cinematografic al „Money Heist”.

Noul blockbuster de acțiune urmărește un grup de tâlhari – interpretat de Jeon Jong-seo, Park Hae-soo, Lee Hyun-woo, Kim Ji-hun, Lee Won-jong, Jang Yoon-ju, Lee Kyu-ho și Kim Ji-hoon – care încearcă să înfăptuiască cel mai mare furt din Coreea.

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt în proces de unificare, împărțind fosta graniță ca zonă economică comună cu o monetărie care imprimă moneda unei Corei unificate. Conduși de o minte numită „Profesorul” (Yoo Ji-tae), grupul preia monetăria în timp ce ține ostatici înăuntru pe post de monede de schimb. În timp ce efectuează furtul, se confruntă cu poliția, condusă de negociatorul Seon Woo-jin (Kim Yun-jin).

Regizorul Kim Hong-sun, care a gestionat anterior serialele de acțiune „Voice” (2017) și „L.U.C.A.: The Beginning” (2021), a regizat și a co-creat serialul. Împărtășind că a fost un mare fan al seriei originale, scenaristul a spus că i-a plăcut să lucreze la remake, mai degrabă decât să simtă presiunea de a reuși în raport cu popularitatea lucrării originale.

„A fost o experiență plăcută din punctul de vedere al unei persoane care iubește originalul. În acest proces, am ajuns să împărtășesc povești cu creatorul original și am descoperit că istoria Spaniei și mediile sociale au similarități cu cele ale Coreei. Și el a arătat un mare interes pentru acest lucru”, a spus Ryu.

„În timp ce am împărtășit idei despre cum ne-ar plăcea să desfășurăm povestea (pentru remake), creatorul mi-a spus că a fost interesant. Și chiar a fost”. Serialul nu numai că urmărește furtul bandei și un joc de pisica și șoarecele dintre profesor și polițist, dar implică și conflicte între oamenii din Sud și Nord între bande și ostatici.

Ryu a spus că a vrut să adauge un alt strat seriei originale. „În timp ce originalul a fost despre conflictul dintre polițiști și hoți, personajele din seria noastră au fost împărțite în cei din sud și din nord, atât între polițiști, cât și bande. Și ne-am gândit că povestea despre încredere, trădare și cooperare va fi convingătoare, deoarece cele două țări au petrecut destul de mult timp neavând încredere una în cealaltă”, a spus el.

El a remarcat că, în timp ce urmărea mesajul seriei originale, a vrut să portretizeze relația dintre oamenii din Peninsula Coreeană divizată și o posibilă unificare.

„Am simțit că aș putea să vorbesc despre ce s-ar întâmpla dacă Sudul și Nordul s-ar unifica și despre cum am face față conflictului… Nu cred că unificarea va rezolva pur și simplu totul”, a spus el. „În asemenea împrejurări, ar putea exista oameni care ar profita de asta pentru a face bani și oameni care ar fura spunând că își revendică proprietățile. Ar putea exista și revoluționari idealiști precum profesorul și cei care încearcă să transmită un mesaj puternic către unificare.”

În ciuda faptului că a adăugat un subplot al conflictului dintre sud-coreenii și nord-coreenii, multe audiențe au citat în continuare lipsa de originalitate a remake-ului, urmând un model similar cu strategiile profesorului din seria originală. Scriitorul a sugerat însă că următoarea parte a seriei va avea povești mai originale.

„În calitate de creator, segmentarea în două părți nu este ideală, dar a fost strategia bazată pe date a Netflix pentru ca mai mulți fani să vizioneze serialul”, a spus el, adăugând că noua parte va avea și propriile sale personaje originale. „În partea 2, povestea va fi mai rapidă și se va îndrepta în propria noastră direcție”.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.