8bbb4047-bea1-4d55-b9a4-9655f3145aed

Coreea de Sud, vibrantă și plină de savoare – periplu cultural și artistic la Asian Food Fest 2022

După o perioadă de pauză de trei ani, Asian Food Fest a revenit mai în forță ca oricând, aducând în mijlocul Bucureștiului din farmecul, efervescența, culorile și savoarea Asiei. Timp de trei zile, iubitorii culturii asiatice și nu numai au putut lua pulsul fascinantului univers asiatic, care este rezultatul îmbinării armonioase a tuturor elementelor universului, a gusturilor, texturilor, aromelor atât de diferite, dar care creează – prin simpla lor alăturare – un tot unitar.

Parcul IOR din Capitală a devenit, astfel, locul de întâlnire pentru cei pasionați de cultura indiană, turcă, japoneză, chineză sau coreeană. Și s-a dovedit chiar a fi neîncăpător pentru sutele de oameni care i-au trecut pragul. Bucureșteni sau nu, mari, dar și foarte-foarte mici – cu toții au vrut să experimenteze câte puțin din magia asiatică, cu atât mai mult cu cât este bine știut faptul că partea de est a planetei are obiceiuri, culturi și tradiții care sunt complet diferite de ceea ce vestul consideră comun.

Aflat deja la cea de-a doua ediție, festivalul aflat sub cupola Asia Fest a avut parte de o demonstrație la scară largă în ceea ce privește cultura coreeană, pe care și noi o promovăm încă din 2013 cu mult drag și ceva spor.

Adolescenți, părinți, dar și copii au putut găsi la cele două zone puse la dispoziția Asociației Culturale Sarang Hanguk atât suveniruri din Țara Dimineților Liniștite, în ideea de a face contactul cu această țară mult mai profund și mai autentic, cât și obiecte de tip handmade, lucrate cu multă migală de colegele și voluntarii ONG-ului. Nu au lipsit nici de această data materialele informative oferită cu multă bună-voință de Ambasada Coreei de Sud la București, căreia îi mulțumim pentru suportul constant oferit în decursul acestora ani.

În plus de asta, copiii au avut parte de o zonă special amenajată pentru ei, unde au putut să dea frâul liber imaginației și să fie cât de creativi și originali vor/pot ei. Ateliere de pictură și/sau deco pe evantaie, pictură pe lampioane din hârtie sau magicul kit coreean cu aspect vitrat – și aici vorbim de celebrele noastre brelocuri fistichii – i-au adus pe cei mici mai aproape de Coreea de Sud.

Pentru zona de scenă, focusul nostru a fost încă de la bun început pe ideea de inedit, așa că am venit cu doi invitați absolut speciali, ambii din Coreea de Sud, care evident au făcut senzație pe scena de la Asian Food Fest.

Jung Jong Soo și Daniel Kim nu sunt doar doi coreeni frumoși și extrem de talentați, ci și doi oameni plini de umor și charismă. Ineditul la ei este pasiunea pentru muzică și, mai ales, pentru nai, un instrument de care amândoi sunt îndrăgostiți.

Pe Jong Soo noi l-am avut prima oară invitat în 2021, la cea de-a opta ediție a ASIA Fest, așa că bucuria de a-l revedea și, mai ales, de a-l reasculta a fost imensă, cu atât mai mult cu cât, de data asta, am avut parte și de un duet.

Jung Jong Soo a locuit în România în perioada 2018-2021 pentru a descoperi tainele naiului, instrument de care mărturisește ori de câte ori are ocazia că este îndrăgostit încă din copilărie. Datorită calităților sale speciale, l-a impresionat pe maestrul Gheorghe Zamfir, iar acesta a acceptat să-i fie profesor. Timpul petrecut în țara noastră l-a făcut să iubească tradițiile românești, să fie pasionat de cântecele noastre vechi și de dansurile populare, pe care le-a făcut cunoscute și în țara sa de natală.

A terminat facultatea de muzica la Universitatea Sejong din Coreea de Sud și, în 2021, a absolvit masterul, specializarea nai la Universitatea Națională de Muzică din București.

Pe Daniel Kim l-am ascultat pentru prima oară live pe 9 iulie și a fost magic! Daniel este absolvent al Universității Sejong, Departamentul de Muzică, membru principal al postului coreean CTS Ocarina, Director și dirijor al Orchestrei Uiwang CTS Ocarina.

Ca și Jong Soo, și el studiază naiul cu maestrul Gheorghe Zamfir, fiind foarte pasionat de acest instrument românesc.

Bucătăria coreeană a fost reprezentată la rang de cinste de prietenii noștri de la Restaurantul Seoul, care au încântat publicul cu bucate care mai de care mai alese. De la Tteokbokki (떡볶이), Japchae (잡채), Kimbap (김밥deliciosul sushi corean!!!), Mandu (만두) și Korean Fried Chicken (양념통닭) și până la nelipsitul Kimchi (배추 김치 – kimchi picant de varză napa, făcut din frunze întregi de varză) de pe masa coreenilor. Asezonate cu orez sau fără – toate au făcut deliciul chiar și celor mai pretențioase papile gustative. Lor li s-a adăugat Kimchiul proaspăt și crocant din castraveți cu pastă de chili –  numit Oi-sobagi (오이소박이) – care este o alegere populară în în Coreea de Sud în sezonul de primăvară și vară și pe care eu, una, îl ador.

Dacă nu le-ați trecut deja pragul celor de la Restaurantul Seoul, este musai să o faceți. Îi găsiți pe strada Aviator Mircea Zorileanu 89, în apropiere de Biserica Cașin și Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, într-o locație mare și primitoare, care vă va purta într-o călătorie gastronomică în Coreea de Sud prin bucatele atent gătite, atmosfera intima și decorațiunile tipice din Țara Dimineților Liniștite.

Japchae (잡채)
Kimbap (김밥), Korean Fried Chicken (양념통닭), orez cu legume, Kimchi (배추 김치)

Coreea de Sud a fost reprezentată și pe partea de goods de K-FOOD, magazin coreean cu două locații în Capitală, de unde vă ispitim de fiecare dată și pe voi, cititorii noștri, cu produsele cumpărate și mâncărurile gătite, și asta deoarece toate ingredientele pe care le folosim sunt 100% coreene iar K-FOOD sunt sursa noastră de “bun”.

Standul celor de la K-FOOD, Asian Food Fest 2022

Standul celor de la K-FOOD, Asian Food Fest 2022

Evenimentul s-a încheiat magistral duminică noaptea, sub clar de lună, cu vizionarea peliculei “Detective K: Secret of Virtuous Widow”, oferite de Ambasada Coreei de Sud la București.

Și anul acesta, așa cum se întâmplă de fiecare dată, pe la stanul nostru au trecut prieteni ai Sarang Hanguk din toată țara. Pe unii dintre ei nu i-am mai văzut de la ediția din 2019 a festivalului din cauza pandemiei de coronavirus, care a impus noi reguli sociale în țara noastră încă de la începutul anului 2020 și a dus la anularea evenimentelor mari, așa că bucuria revederii a fost imensă.

Mulțumim tuturor celor care și-au făcut timp să ne vizitez și îi așteptăm și la toamnă la ASIA Fest în perioada 22-25 septembrie, în Parcul Național din Capitală, și Asian Business Forum (prima ediție) – eveniment ce va avea loc în aceeași perioadă, la Universitatea Româno Americană!




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.