extraordinary-attorney-woo-netflix-ena-webtoon-adaptation-astory

„Extraordinary Attorney Woo” – un serial ce abordează deschis tulburarea de spectru autist

Din când în când, în serialele și filmele coreene au mai apărut personaje ce sufereau de tulburarea de spectru autist. Cu toate acestea, rar au ajuns în centrul atenției, deoarece au fost plasate mai degrabă în roluri minore sau secundare.

Cu toate acestea, serialul recent „Extraordinary Attorney Woo” nu numai că a contestat acest tip de noțiuni, având ca personaj principal un avocat cu spectrul autismului, dar a demonstrat și că poate atinge coarda sensibilă și poate deveni un serial senzațional.

Seria juridică difuzată și pe Netflix se învârte în jurul unui personaj pe nume Woo Young-woo (Park Eun-bin), care este un geniu, începător cu autism la o firmă de avocatură de top. Acesta a fost și primul ei loc de muncă după ce a absolvit o facultate de drept de prestigiu, în fruntea clasei sale. Woo prezintă provocările și prejudecățile din sala de judecată și dincolo de aceasta, cu ajutorul colegilor din companie, inclusiv al asistentului juridic Lee Jun-ho (Kang Tae-oh) și avocatului senior Jung Myung-seok (Kang Ki-young).

Serialul de 16 episoade a început cu un rating de 0,9% pe 29 iunie, dar curând a devenit subiectul de discuție al tuturor, rating-ul urcând vertiginos la 9,6% după doar șase episoade, săptămâna trecută.

Producția plină de emoții s-a clasat pe primul loc în topul oficial Netflix, categoria non-engleză Top 10 în săptămâna următoare de la premieră, înregistrând aproape 24 de milioane de ore de vizionare. Compania creatoare, AStory, a dezvăluit săptămâna trecută că examinează o propunere pentru un remake în S.U.A.

De asemenea, serialul urmează să fie transformat într-un webcomic și lansat la nivel global în patru limbi: coreeană, engleză, chineză și japoneză.

Criticul de cultură pop Kim Hern-sik a explicat că serialul are întregul pachet ― de la personaje la firul poveștii, pentru a câștiga popularitate, pe lângă unicitatea unui personaj principal din spectrul autismului.

„(Serialul) a construit o poveste ca o dramă juridică – considerată unul dintre cele două genuri majore de succes, împreună cu cele medicale – dintr-o perspectivă centrată pe femei. Și prezintă un personaj valoros din punct de vedere social, care are un handicap. Acest personaj, spre deosebire de cele portretizate anterior (în mass-media), nu este doar fermecător și adorabil, ci oferă și o perspectivă cu care chiar și persoanele fără dizabilități pot empatiza”, a declarat el pentru The Korea Times.

„Personajul principal nu este ca oricare alte personaje pe care oamenii le-au văzut înainte. Spectrul autismului oferă seriei unicitate și distincție. Nu este ușor să creezi o poveste care pare familiară, dar nu este de fapt. Cu toate acestea, seria a realizat acest lucru și este ceea ce îl face diferit”, a spus Kim.

În fiecare episod, Woo se confruntă cu procese diferite și găsește modalități creative și extraordinare de a rezolva cazurile.

Serialul invită spectatorii în lumea ciudată, dar minunată a lui Woo, plină de oameni cărora le pasă de ea, precum și de imaginile grafice ale animalului ei favorit, de confort, o balenă, care plutește în jurul scenelor. Ea se confruntă constant cu obstacole și prejudecăți, în ciuda talentului ei de avocat, dar reușește să facă pași înainte pentru a deveni mai bună.

Moon Ji-won, creatoarea și scriitoarea serialului, a spus că a vrut să-i ducă pe spectatori într-o călătorie pentru a o cunoaște pe „extraordinara Woo Young-woo”.

“De obicei ne referim la cei care sunt atipici, nefamiliari, unici, ciudați, cu o gândire aparte, ca fiind extraordinari. Acei oameni pot provoca tensiuni si uneori pot cauza probleme. Dar, de asemenea, ne pot schimba si îmbogăți lumea și o pot face un loc mai interesant de trăit”, a spus ea într-un interviu recent. „Sper că prin intermediul seriei oamenii vor putea experimenta energia extraordinară pe care o au oamenii atât de extraordinari”.

Criticul Kim a remarcat că un astfel de serial a satisfăcut nevoile publicului pe fondul pieței actuale de conținut plină de genuri blockbuster, întunecate și dinamice. „Serialul este o poveste umană optimistă și sinceră, mai degrabă decât una presărată de opinii negative”, a spus el.

O telespectatoare a serialului, Jung (29 de ani), a spus că povestea vindecătoare și plină de căldură a serialului este motivul pentru care îl urmărește. „Serialele recente pe care le-am vizionat au fost de obicei puternice și au descris adesea dorințele distorsionate și nedreptățile sociale ale oamenilor. Asta îi face interesanți și intriganți, dar pune și stres emoțional asupra ta”, a spus ea.

„Dar „Extraordinary Attorney Woo” nu are nimic din toate astea. Și în cazurile care conduc povestea, nu există un rău absolut. Fiecare persoană are motivele și poveștile sale care au condus la caz, cu care aș putea rezona și îl fac ușor de urmărit”, a spus ea.

În ciuda popularității senzaționale a serialului, unii oameni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la portretizarea unei persoane cu autism, subliniind că trăsăturile nerealiste ale poveștii, cum ar fi cariera stelară și abilitățile personajului în sala de judecată, nu corespund reprezentării autiste realiste.

Criticul Kim, care are ani de experiență în calitate de consultant în realizarea de filme și seriale, ajutând la creșterea gradului de conștientizare a dizabilităților, a spus că o astfel de critică este necesară pentru ca mass-media să avanseze în îmbunătățirea reprezentării persoanelor cu dizabilități.

“Vor exista întotdeauna critici, indiferent cât de realiste sunt înfățișate viețile persoanelor cu dizabilități. Chiar și persoanele cu dizabilități au opinii diferite despre dizabilități. Așa că ceea ce ar trebui să facem este să găsim un teren comun”, a spus el. „Dacă este prea aproape de realitate, problema este că persoanele fără dizabilități nu l-ar viziona. Atunci este imposibil să crești conștientizarea… prioritatea unei drame fictive este că, deși se bazează pe realitate, trebuie să aibă o formă de artă care face ca mai mulți oameni să o urmărească. Și ceea ce este important aici este că mergem înainte și criticăm necazurile minore din acel proces, luând măsuri pentru a le revizui și corecta”, a spus Kim.

Adăugând că „Extraordinary Attorney Woo” se concentrează pe familiarizarea publicului cu autismul, Kim a remarcat că serialul adoptă o abordare destul de deschisă pentru a descrie realitățile persoanelor cu dizabilități.

“Important nu este cât de dificilă e viața persoanelor cu dizabilități în realitate. Este important să arătăm cum s-au schimbat și cum încearcă oamenii să se schimbe în timp ce infrastructura socială și circumstanțele interferează”, a spus el. „Această serie pune accentul pe reprezentarea unor cazuri diverse de astfel de realități”.

El a adăugat, în cele din urmă, că succesul serialului este foarte semnificativ, deoarece a dat un exemplu pentru reprezentarea în continuare a persoanelor cu dizabilități în mass-media.

„Nu a existat aproape nicio serie care să descrie cu delicatețe o persoană cu dizabilități care își exprimă propria părere și gânduri (în Coreea). Așa că acest lucru în sine are o semnificație enormă: faptul că poți avea un personaj cu dizabilități și totuși să obții un răspuns de succes atât în țară, cât și în străinătate”, a spus el.

Sursa: Korea Times




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.