s604x0_judecata

Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost grațiat prin decret prezidențial

Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak (81 de ani), condamnat la 17 ani de închisoare pentru corupție, a fost grațiat de actualul șef de stat, printr-un decret prezidențial semnat marți, 27 decembrie, relatează G4Media.ro.

Lee Myung-bak se află pe o listă de peste 1.300 de persoane care beneficiază de o grațiere specială „în perspectiva unei largi unități naționale prin reconciliere, toleranță și respect”, a declarat ministrul Justiției Han Dong-hoon,  citat de Le Figaro, la finalul unei reuniuni de cabinet cu președintele Yoon Suk-yeol.

Fostul șef de stat, care a fost eliberat pe cauțiune în iunie din cauza vârstei și a bolilor sale cronice, ispășea o pedeapsă de 17 ani de închisoare pentru corupție și deturnare de fonduri.

16 capete de acuzare

Aceasta a fost, de fapt, o condamnare pe viață, deoarece nu urma să fie eliberat până în 2036, când ar fi împlinit 95 de ani. Fostul CEO al Hyundai devenit președinte a fost pus sub acuzare pentru 16 capete de acuzare în 2018 și condamnat în 2020.

Lee Myung-bak a fost condamnat pentru crearea unor fonduri gri în valoare de zeci de milioane de dolari și pentru că a acceptat mită de la Samsung Electronics, în schimbul unei grațieri prezidențiale obținute pentru directorul general al grupului, Lee Kun-hee, care a fost încarcerat la acea vreme pentru evaziune fiscală și care a murit între timp. Un „self-made man” numit la conducerea unei mari companii de construcții la vârsta de 35 de ani înainte de a intra în politică, Lee Myung-bak a fost președinte între 2008 și 2013.

El a condus țara prin criza financiară globală și a câștigat candidatura Seulului pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, dar a fost criticat de adversarii săi pentru subminarea standardelor democratice și a libertății de exprimare ale țării.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.