USS_Enterprise_FS_Charles_de_Gaulle

Coreea de Sud discută cu SUA despre planificarea şi implementarea unor operaţiuni cu active nucleare. Mesajul Casei Albastre

Biroul preşedintelui sud-coreean a anunţat, marţi, că Statele Unite şi Coreea de Sud discută despre planificarea şi implementarea în comun a unor operaţiuni care implică active nucleare americane pentru a contracara ameninţările Coreei de Nord, informează Reuters preluat de Agerpres.

Anunțul a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA nu discută cu Coreea de Sud despre exerciţii nucleare comune, contrazicând afirmaţiile anterioare ale preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol dintr-un interviu acordat unui ziar local.

“Pentru a răspunde armelor nucleare nord-coreene, cele două ţări discută despre modalităţi comune de împărtăşire a informaţiilor cu privire la funcţionarea activelor nucleare deţinute de SUA, precum şi planificarea comună şi realizarea în comun a acestora”, a anunțat secretarul de presă Kim Eun într-un comunicat.

Acesta a spus că preşedintele Biden “nu a avut de ales decât să spună Nu”, pentru că a fost întrebat pur şi simplu dacă cele două ţări “discută jocuri de război nuclear”, în timp ce exerciţiile nucleare comune pot fi organizate numai între state care deţin arme nucleare.

Armele nucleare au apărut în 1945, anul în care a și fost folosită și prima (varianta cu fisiune), asupra orașelor japoneze Hiroshima (6 august 1945) și Nagasaki (9 august 1945). În istoria beligeranței, armele nucleare au fost folosite doar de două ori, amândouă în jurul încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial. De atunci, arme nucleare au fost detonate de peste 2000 de ori pentru testarea și demonstrarea scopurilor lor. Singurele țări cunoscute că au detonat asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice), potrivit Wikipedia.

Există, de asemenea, și alte țări care pot deține arme nucleare, dar nu recunoscut acest lucru în public, sau altele care recunosc posesia lor, însă informațiile nu au putut fi verificate până în prezent.

Spre exemplu, Israelul are sisteme de aeropurtate moderne și pare să aibă un program nuclear extensiv; Coreea de Nord a declarat, al rândul său, că are capabilități nucleare (deși a făcut câteva declarații schimbătoare în legătură cu oprirea programului său de armament nuclear, de multe ori în funcție de clima politică din acel moment) și a realizat primul său test nuclear pe 9 octombrie 2006; și Iranul este acuzat la momentul de față de un număr de guverne cum că ar vrea să dezvolte capabilități nucleare, deși guvernul iranian spune că activitățile sale nucleare, cum ar fi îmbogățirea uraniului, sunt pentru scopuri pașnice.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.