BUN

SUGA din BTS retrăiește momente dureroase din viața sa în videoclipul piesei “AMYGDALA” – o analiză amănunțită a momentelor-cheie din videoclip

Atenție, în acest articol se face referire și la subiecte cu puternic impact emoțional!

La doar câteva zile de la debutul primului său album oficial ca artist individual, “D-DAY” (lansat pe 21 aprilie), Suga a lansat videoclipul emoționant pentru piesa “AMYGDALA”.

Artistul a pus suflet în fiecare dintre cele zece piese ale albumului, dar “AMYGDALA” este, fără îndoială, singura melodie care a atins inimile majorității ascultătorilor și în care mulți dintre ei s-au regăsit.

Subiectul tratat în “AMYGDALA” este unul dur. În cântec, Suga, sau mai exact, alter ego-ul său Agust D, își roagă mintea să-l elibereze de ciclul traumelor din trecut. Fiecare incident traumatizant descris în versuri – și reprezentat în videoclip – este o experiență trăită cu adevărat de Suga, ceea ce face piesa dificil de digerat pentru mulți, potrivit Koreaboo.

Povestea din videoclip urmărește unele dintre cele mai marcante momente din viața personală a lui Suga, inclusiv accidentul său de mașină, dinainte de a debuta și lupta lui lungă cu problemele psihice.

Accidentul dinainte de debut

În timpul documentarului „BTS – Burn The Stage”, lansat în 2018, Yoongi a vorbit deschis despre accidentul dinainte de debutul său în BTS, în care și-a dislocat umărul. El a dezvăluit atunci că a fost implicat într-un accident de mașină într-o intersecție, când era livrator. Acesta a mărturist că nu a spus nimănui din companie despre accident, de teamă să nu fie dat afară. Cu toate acestea, Big Hit l-a susținut în toate modurile posibile. Deși condiția lui nu a fost gravă pe atunci, după ce a debutat ca idol, fiind nevoit să exerseze constant pentru coregrafiile grupului, starea lui s-a înrăutățit cu timpul, și a decis să se opereze în 2020.

Momentul accidentului este perfect redat chiar la începutul videoclipului. Îl vedem pe Suga cum conduce un scuter și apoi se lovește de o mașină care merge cu viteză pe stradă.

Mai mult, acesta a dezvăluit că modelul scuterului folosit la filmări este același cu cel pe care îl conducea când a avut accidentul.

Operația la inimă a mamei lui și vestea despre cancerul la ficat al tatălui său

Unul dintre cele mai înfricoșătoare evenimente pentru Suga de-a lungul vieții sale a fost operația pe inimă a mamei sale. Deși nu au fost dezvăluite publicului multe despre eveniment, se poate înțelege prin versuri că atunci când s-a născut Suga, mama lui a trebuit să treacă printr-o intervenție chirurgicală la inimă, scrie sportskeeda.com.

“1993, anul în care m-am născut

Operația la inimă a mamei mele

S-au întâmplat multe pe atunci

Nu știu de ce lucrurile sunt atât de agitate

Îmi voi aduce înapoi amintirile pe care nici nu mi le mai amintesc”

Mai mult, în melodie, artistul mărturisește că a primit vestea că tatăl său suferă de cancer la ficat în timpul unui program alături de grupul BTS.

“Vestea cancerului la ficat al tatălui primită în timpul unui program”

Aluziile la aceste evenimente sunt toate transpuse în videoclip prin redarea mai multor scene, în mod rapid, așa cum artistul le rememorează. Putem vedea cadre cu o persoană care este dusă cu targa în sala de operații, apoi, un alt cadru îl suprinde pe Suga în momentul în care realizează că mama lui a leșinat.

Originea cicatricii din videoclipurile “Daechwita” și „Haegeum”

Videoclipul pentru “AMYGDALA” dezvăluie și povestea din spatele cicatricii de pe ochi, apărută pentru prima dată în videoclipul “Daechwita” (lansat în 2020, odată cu mixtape-ul “D-2”), apoi în „Haegeum”, piesa cu care Suga a lansat albumul “D-DAY”.

Deși reprezintă doar o mică parte din videoclip, asistăm la o scenă în care Suga, așezat pe o canapea într-o cameră întunecată, ține un cutter în mănă și îl îndreaptă spre ochi, insinuând că el singur își face cicatricea.

De altfel, în diferite momente ale videoclipului, artistul este văzut încercând să se abțină de la a se răni și luptă cu o versiune aproape catatonică a lui. Videoclipul conține, de asemenea, o referire neobișnuit de directă și la supradozaj – un subiect adesea considerat tabu în Coreea de Sud, scrie Insider.

De la depresie la pastile, la autovătămare și amorțeală. Practic Suga a împărtășit tuturor că și-a învins demonii, este un supraviețuitor, un învingător care a trecut prin multe și acum se află într-un loc mai bun din punct de vedere psihic.

Ce este, de fapt, “AMYGDALA”?

Dacă ați parcurs articolul până aici, poate că v-ați tot întrebat „Bine, bine, dar ce este “AMYGDALA”?” „De unde până unde acest titlu pentru o melodie?”

Amigdala cerebrală este o componentă a sistemului nostru limbic cu roluri importante în emoție și comportament. Cel mai cunoscut rolul al său este în procesarea fricii, potrivit neurofm.ro.

Este partea creierului nostru care ne permite să codificăm amintirile, să procesăm emoțiile și să ne identificăm și să ne apărăm de stimuli înspăimântători sau amenințători. Deci, așa cum am mai zis, în videoclip, Suga își roagă practic creierul să uite de durerea și frica pe care le-a experimentat.

Termenul de amigdală provine din limba latină și se traduce prin „migdale”, deoarece unul dintre cei mai proeminenți nuclei ai amigdalei are forma unei migdale, mai scrie neurofm.ro.

Mai mult decât atât, în videoclip, artistul s-a inspirat și din cartea “Almond”, scrisă de Sohn Won-Pyung. Aceasta spune povestea lui Yunjae, un băiat născut cu o mică deficiență. Suferă de o afecțiune a creierului numită Alexitimie, care nu-i permite să simtă emoții precum frica, furia și empatia. Afecțiunea este atribuită lipsei de dezvoltare a amigdalei cerebrale, responsabile de reglarea emoțională, potrivit anikopress.com.

Astfel, îl putem vedea pe Suga cum mănâncă migdale, la fel cum mama lui Yunjae îl punea să mănânce migdale pentru că se gândea că l-ar putea ajuta cu „migdala” din capul lui, adică amigdala cerebrală.

Deși am vorbit numai despre lucruri complexe și emoționante până acum, este timpul să vă dau și vești bune. Suga și-a început deja turneul mondial în Statele Unite, dar el va continua și în țări precum Indonezia, Japonia, Thailanda și Singapore. De asemenea, are concerte programate și în Seul, la finalul lunii iunie.

Iar dacă nu veți putea ajunge la niciunul dintre concertele lui, îl veți putea urmări și la cunoscuta emisiune americană „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” de pe NBC, pe data de 1 mai.

***

Dacă vă confruntați cu depresie, ați avut gânduri de autovătămare sau suicidare sau dacă știți o persoană într-o astfel de situație, nu ezitați să obțineți ajutor. În România, puteți apela numărul TEL VERDE antidepresie 0800 0800 20, valabil 24/7, atât pentru adulți și vârstnici, cât și pentru adolescenți. (Pentru mai multe informații accesați deprehub.ro)
There are 2 comments

Add yours
  1. Jamie

    Vă mulțumim că ați explicat atât de profund acest videoclip muzical complex și emoționant. După cum ai spus pe bună dreptate, povestea pe care o spune SUGA/AGUST D în această melodie rezonează și este importantă pentru mulți fani. Mulți oameni au bătălii interne și amintiri bântuitoare cu care se luptă în fiecare zi. Sunt recunoscător pentru curajul lui SUGA de a împărtăși povestea lui atât de deschis; și sunt recunoscător pentru scrisul tău frumos și cercetarea aprofundată care ne ajută să o înțelegem mai bine.

  2. Jenny

    În sfârșit, cineva a scris un articol frumos, bine structurat si explicat pe înțelesul tuturor. Multumim mult!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.