victoria

Relațiile dintre România și Coreea de Sud, tot mai strânse. Nicoale Ciucă: Un institut cultural român va fi deschis în curând la Seul

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că un institut cultural român va fi deschis în curând la Seul, dar că se fac demersuri şi privind un birou de ştiinţă şi tehnologie. Precizările au fost făcute după ce șeful guvernului român l-a primit la Palatul Victoria, pe omologul sud-coreean, Han Duck-Soo, relatează Agerpres.

Premierul a declarat că discuţiile au vizat o foaie de parcurs asupra aspectelor convenite în decembrie 2022, când a fost stabilită o agendă de colaborare ministerială şi sectorială, în marja parteneriatului strategic semnat în urmă cu 15 ani.

“Am stabilit să continuăm identificarea oportunităţilor şi folosirea întregului potenţial în sectoare precum energia regenerabilă, infrastructura, digitalizarea şi energie nucleară, precum şi deschiderea unui birou de ştiinţă şi tehnologie la Seul, concomitent cu continuarea demersurilor pentru deschiderea unui alt punct de referinţă în relaţiile culturale dintre România şi Coreea de Sud, şi anume un institut cultural român la Seul. Domnul ministru Aurescu a confirmat derularea procedurilor, ca atare vom avea cât mai curând un institut deschis la ambasada noastră de la Seul”, a spus Ciucă.

Șeful Guvernului a subliniat relevanţa relaţiilor economice bilaterale, menţionând că “există oportunităţi foarte bune” pentru dezvoltarea acestora.

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul aderării României la OECD, iar Coreea de Sud şi-a exprimat susţinerea faţă de ţara noastră.

Cei doi premieri au discutat, de asemenea, despre situaţia de securitate în regiunea Mării Negre şi din zona indo-pacifică.

“A fost subliniată relevanţa strategiei pentru Indo-Pacific a Coreei de Sud şi împărtăşim întru totul ceea ce înseamnă o coordonare la nivel internaţional, chiar dacă la distanţă atât de mare, pe aspectele care vizează mediul de securitate”, a mai spus premierul Ciucă. 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.