ciuca

Vizită istorică la București a premierul Republicii Coreea, Han Duck-Soo. Întrevederi la nivel înalt cu Klaus Iohannis, Nicoale Ciucă și Marcel Ciolacu

Premierul sud-coreean Han Duck-Soo a făcut prima oprire din cadrul vizitei sale oficiale de două zile în România (9-10 mai – n.r.) la Palatul Victoria, acolo unde a avut o întevedere cu omologul său Nicolae Ciucă, relatează Agerpres. Vizita oficialului de la Seul în țara noastră are loc în contextul aniversării a 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre Republica Coreea și România.

Ceremonia întâmpinării cu onoruri militare a fost urmată de o întrevedere tete-a-tete a celor doi oficiali, dar și de o întrevedere, în format restrâns a celor două delegaţii guvernamentale.
Ulterior, cei doi premieri au participa la ceremonia de semnare a Memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan. La finalul acestei ceremonii au fost susținute declarații comune de presă.

Ciucă: România, deschisă pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că la discuţiile cu omologul sud-coreean, Han Duck-Soo, a exprimat deschiderea României pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare.

“Am reiterat susţinerea pentru creşterea investiţiilor sud-coreene de tip green field. Îmi exprim speranţa că, inclusiv graţie convorbirilor la nivel înalt, să vedem în România noi investiţii sud-coreene. Am discutat de posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi, al tehnologiilor digitale, în domeniul industriei alimentare, precum şi întărirea legăturilor la nivelul IMM-urilor. Am exprimat deschiderea noastră pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare, încurajând investiţiile sud-coreene în proiectele româneşti în acest sector deosebit de important în ansamblul eforturilor noastre de consolidare a securităţii şi independeţei energetice. Domnul prim-ministru a agreat deja colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi implicarea companiilor sud-coreene în dezvoltarea reactoarelor modulare mici”, a spus Ciucă.

Șeful guvernului de la București a invitat mediul de afaceri din Republica Coreea să se alăture Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc în septembrie la Bucureşti.

În context, el a amintit de vizita pe care a efectuat-o în decembrie anul trecut la Seul şi Busan. Premierul a arătat că anul acesta se sărbătoresc 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

“În baza întâlnirii de la Seul şi a agreării domeniilor de colaborare am convenit că acestea pot fi considerate ca elemente noi de foaie de parcurs pentru continuarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Am agreat cu omologul meu asupra nevoii de consolidare sistematică a colaborării bilaterale. (…) Am subliniat necesitatea relansării şi consolidării cooperării bilaterale prin noi proiecte concrete în toate ariile parteneriatului, atât în plan politic, cât şi în cel economic sectorial. Am convenit că această componentă economică să reprezinte elementul principal de dezvoltare a relaţiilor bilaterale”, a spus Ciucă. Acesta a arătat că discuţiile au vizat şi contextul actual de securitate.

“Am evocat poziţia geo-strategică a României, faptul că este una dintre cele mai dinamice şi competitive economii din Uniunea Europeană şi care oferă largi resurse şi posibilităţi de investiţii. Am convenit cu domnul prim-ministru aspectele prin care sectoarele de business din cele două ţări trebuie să continue dialogul şi colaborarea astfel încât să identifice potenţialul şi oportunităţile pentru afaceri în cele două ţări”, a spus Ciucă.

Prim-ministrul a salutat menţinerea tendinţei de creştere a volumului schimburilor comerciale, arătând că începând cu 2021 a depăşit un miliard de dolari, anul trecut existând o creştere cu 8%.


“Am subliniat că această tendinţă trebuie stimulată pe mai departe, trebuie sprijinită cu noi iniţiative în domenii inovative şi cu valoare adăugată mare. Am reiterat interesul părţii române pentru organizarea în acest an, la Seul, la nivel ministerial a celui de-al XX-lea comitet comun de cooperare industrială. Suntem interesaţi, de asemenea, în organizarea unui forum de afaceri bilateral asociat acestui eveniment ministerial care să asigure coerenţa demersurilor de cooperare în sectorul public şi privat”, a spus premierul Ciucă.

Discuţiile au vizat şi alte domenii importante pentru intensificarea cooperării dintre cele două ţări, precum cel al apărării, inclusiv al industriei de apărare, securităţii cibernetice, educaţiei, culturii şi cooperării tehnico-ştiinţifice.

Han Duck-Soo: Firmele coreene sunt interesate să participe la dezvoltarea sectorului nuclear românesc

Republica Coreea este interesată să participe la dezvoltarea sectorului nuclear românesc, a declarat, la rîndul său, premierul Han Duck-Soo.

“I-am solicitat (premierului Nicolae Ciucă – n.r.) să ia în considerare posibilitatea ca firmele coreene să participe la reabilitarea centralei nucleare din România şi la construcţia de noi centrale nucleare”, a afirmat premierul sud-coreean, după întrevederea cu omologul român, la Palatul Victoria. El a solicitat şi simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor şi a permiselor de şedere pentru expaţii coreeni.

Premierul sud-coreean a mai cerut autorităţilor române să ia în considerare sprijinirea organizării Expoziţiei mondiale la Busan. Discuţiile au vizat şi situaţia din peninsula coreeană şi războiul din Ucraina.

“Am stabilit necesitatea ca România şi comunitatea internaţională să reacţioneze în mod unitar şi decisiv la deteriorarea situaţiei din peninsula coreeană ca urmare a provocărilor continue ale Coreii de Nord, inclusiv prin lansarea de rachete. În ceea ce priveşte războiul din Ucraina cele două părţi şi-au exprimat îngrijorarea privind deteriorarea situaţiei umanitare ca urmare a războiului prelungit. Am convenit că solidaritatea şi sprijinul comunităţii internaţionale sunt mai importante ca niciodată şi am decis să colaborăm pentru restabilirea rapidă a păcii şi a reconstrucţiei în Ucraina”, a spus Han Duck-Soo.

Ciolacu: Am continuat discuţiile despre proiectele comune

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a discutat, miercuri, cu premierul Han Duck-soo despre facilitarea investiţiilor greenfield şi a fabricilor de producţie ale companiilor sud-coreene în România.

“A fost o mare plăcere să mă întâlnesc din nou, de data aceasta la Bucureşti, cu premierul Republicii Coreea, domnul Han Duck-soo, pentru a continua discuţiile despre proiectele comune pe care le avem”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că toate proiectele discutate în decembrie 2022 la Seul reprezintă, de fapt, o foaie de parcurs pentru noua etapă a Parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

“Vom lucra foarte strâns pentru a facilita investiţiile greenfield, dar şi fabrici de producţie ale companiilor sud-coreene în România. În acest sens, am vorbit despre oportunităţi în domenii precum energia verde sau tehnologiile digitale, despre domeniul semiconductorilor, dar şi de sporirea legăturilor dintre IMM-urile dintre ţările noastre”, a afirmat Ciolacu.

Iohannis: România susţine creşterea investiţiilor sud-coreene, inclusiv a celor de tip greenfield

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, care se află în vizită oficială în ţara noastră, şeful statului evidenţiind momentul deosebit al relaţiei bilaterale dintre cele două state, în 2023 împlinindu-se 15 ani de la semnarea Parteneriatului strategic bilateral.

“Preşedintele României a susţinut valorificarea potenţialului cooperării bilaterale, arătând că relaţiile dintre ţara noastră şi Republica Coreea pot înregistra un nou salt calitativ prin actualizarea Parteneriatului Strategic în baza agendei comune adaptate priorităţilor actuale ale celor două ţări”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Între factorii care pot conduce la relansarea politică şi economică a Parteneriatului strategic, preşedintele Iohannis a reliefat continuarea creşterii investiţiilor sud-coreene în România, inclusiv a celor de tip greenfield, care este susţinută de ţara noastră, dar şi oportunitatea identificării de noi paliere de cooperare în domenii de interes comun precum energie, inclusiv energie nucleară, noi tehnologii, semiconductori, industria de apărare, infrastructură, schimbări climatice, a precizat sursa citată.

Iohannis a salutat semnarea, cu prilejul vizitei la Bucureşti a prim-ministrului Han Duck-soo, a Memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan.

Administraţia Prezidenţială menţionează că, în planul relaţiilor externe, a fost subliniată viziunea comună cu privire la importanţa respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli, România şi Republica Coreea colaborând pentru promovarea unor valori comune în baza principiilor statului de drept şi a respectului pentru Carta ONU.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea şi poziţia României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei, precum şi modul de gestionare a efectelor invaziei ruse în diverse domenii şi la nivel global.

Prim-ministrul Republicii Coreea a salutat dialogul intens al administraţiei de la Seul cu partea română, subliniind, la rândul său, importanţa valorificării potenţialului Parteneriatului strategic şi intensificarea cooperării economice, prin creşterea investiţiilor reciproce. Oficialul sud-coreean a punctat interesul de a promova cooperarea şi în domenii noi, precum educaţie şi cultură.

Han Duck-soo a împărtăşit aceeaşi viziune cu cea a preşedintelui Iohannis cu privire la provocările din plan regional şi global, pe fondul consecinţelor războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind că cele două state aparţin aceleiaşi comunităţi de valori şi principii democratice şi continuă să se coordoneze strâns în plan multilateral. 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.