2023-Cannes-Film-Festival-Korean-Movies-COVER

Festivalul de Film de la Cannes 2023: 7 filme coreene se vor vedea în premieră

Aseară a început Festivalul de Film de la Cannes, cea de-a 76 a ediție și toți ochii sunt îndreptați pe ce urmează să se întâmple în cadrul competiției oficiale, dar și la restul evenimentelor speciale. La fel ca în ceilalți ani, am aflat că și producțille coreene au fost invitate, lista completă cu ele va fi detaliată chiar în următoarele rânduri.

Șapte filme coreene ale regizorilor consacrați și viitori vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta, ediție care s-a deschis marți, 16 mai și va dura pană pe 27 mai.

Trebuie spus că la ediția din acest an, nu au fost ales niciun film coreean pentru a participa în competiția oficială, dar 5 lungmetraje și 2 scurtmetraje au fost invitate la secțiunile oficiale și paralele, care se desfășoară până pe 27 mai.

Primul dintre ele este noul lungmetraj al regizorului Kim Jee-woon, “Cobweb” va fi prezentat în secțiunea În Afara Competiției pe data de 25 mai.

Foto: IDL Times

„Cobweb” prezintă povestea unui regizor de film din anii 1970 care ajunge să fie obsedat în demersurile sale pentru a realiza o capodoperă. Astfel, el se luptă să realizeze fimul pe fondul cenzurii guvernamentale și al actorilor necooperanți. Rolul regizorului este jucat de celebrul actorul Song Kang Ho, cunoscut după rolul memorabil din filmul foarte premiat “Parasite“, dar și primul actor coreean care a reușit să câștige premiul pentru Cel mai bun actor, tot la Cannes, chiar anul trecut pentru prestația sa din filmul “Broker”.

 În distribuția acestui film se mai regăsesc actorii Im Soo Jung, Jeon Yeo Been, Krystal (f(x)și Oh Jung Se.

Aceasta marchează a treia invitație în cadrul festivalului pentru regizorului Kim Jee-woon și a opta pentru Song Kang Ho. Filmele anterioare ale lui Kim Jee-Woon, „A Bittersweet Life” (2004) și „The Good, the Bad, the Weird” (2008), au fost, de asemenea, selectate pentru secțiunea non-competiție.

Apoi, trebuie să vă aduc aminte că lungmetrajul de debut al regizorului Kim Chang-hoon, „Hopeless” va fi proiectat la – Un Certain Regard, o secțiune laterală gândită pentru orizonturi și realizatori de film care au un anumit impact. Se va vedea oficial pe 24 mai, distribuția urmând să participe la evenimente în cadrul festivalului.

Foto: IMDb
Foto: Hancinema

„Hopeless” este un film noir care prezintă povestea unui băiat pe nume Yeon-gyu (interpretat de Hong Sa-bin) care vrea să evadeze din realitatea infernală în care trăiește și călătoria sa în lumea întunecată a crimei organizate după ce l-a întâlnit pe Chi-geon (interpretat de Song Joong-ki).

Odată cu includerea acestui filmul în festival, Song Joong-Ki va păși pe covorul roșu de la Cannes pentru prima dată în cariera sa de actor de 15 ani.

Cel de-al 30-lea lungmetraj al regizorului Hong Sang-soo, “In Our Day“, va încheia secțiunea – Directors’ Fortnight pe 25 mai. Invitația acestui film marchează cea de-a 12-a apariție a celebrului regizor coreean la Cannes. Secțiunea respectivă evidențiază filme inovatoare realizate de regizori în curs de dezvoltare și de regizori mai consacrați deopotrivă.

Foto: Yonhap

Filmele sale sunt cunoscute pentru stilul lor minimalist, concentrarea asupra personajelor feminine, întâlniri întâmplătoare în serie și referințe subtile la industria media. Având în vedere aceste aspecte filmul se încadrează exact în categoria aleasă la Cannes.

„In Our Day” îi are în rolurile principale pe partenera regizorului, actrița Kim Min-hee, Song Sun-mi și Ki Joo-bong — toți aceștia fiind actori obișnuiți în filmele realizate de Hong Sang-soo.

Filmul “Project Silence” în regia lui Kim Tae-gon va avea premiera pe 22 mai în cadrul secțiunii Midnight Screenings. Este o secțiune în afara competiției oficiale dedicată filmelor care au o anumita atracție (sau pot deveni populare) și au o valoare artistică.

Foto: Posterul pentru Project Silence/ IMDb
Foto: distributia filmului Project Silence/ Hancinema

Acest film este descris ca un thriller, film de acțiune învăluit în mister, care aduce în vedere tema dezastrului, mai exact un grup de oameni sunt izolați pe podul aeroportului chiar înainte de a se prăbuși, într-o ceață densă și arată cum luptă să supraviețuiască amenințărilor neașteptate. În distribuție se află:
Lee Sun Kyun
, Joo Ji Hoon, Kim Hee Won, Ye Soo Jung.  

Debutul în lungmetraj al lui Jason Yu, intitulat „Sleep”, va fi proiectat duminică, 21 mai, în cadrul Cannes Critics’ Week. Vorbim acum despre un thriller tot misterios, care prezintă o poveste neașteptată. O soție însărcinată devine îngrijorată de obiceiurile din timpul somnului ale soțului ei. Ceea ce începe ca o conversație ușoară în somn se transformă, în curând, într-un comportament neașteptat de grotesc. Ei decid să meargă la o clinică pentru a rezolva problemele cu somn, dar totul este fără succes. Pe măsură ce comportamentul lui de coșmar crește, hotărăsc să caute cu disperare ajutor la un șaman.

Foto: Hancinema

În distribuție se află Lee Sun Kyung, cunoscut din filmul “Parasite” și Jung Yu-mi.

În plus, două scurtmetraje vor concura pentru premiile La Cinef, un concurs pentru lucrările/proiectele realizate de studenți. Au fost alese „The Lee Families”, regizat de Seo Jeong-mi de la Universitatea Națională de Arte din Coreea, și „Hole”, regizat de Hwang Hye-in de la Academia Coreeană de Arte de Film.

Foto: IMDb

Tot în cadrul festivalului, Jennie din grupul k-pop de fete BLACKPINK va apărea pe covorul roșu și va merge la mai multe evenimente speciale pentru debutul ei în actorie în drama HBO „The Idol” (miniserie), care a fost invitată la secțiunea – În afara competiției. Este un serial despre o cântăreață pop pe nume Jocelyn (interpretată de Lily-Rose Depp) care începe o poveste de dragoste cu liderul unui cult enigmatic, Tedros (interpretat de The Weeknd).

Foto: IMBb
Foto: Poster The Idol/ Twitter

Acestea sunt producțiile coreene anunțate în programul festivalului de film din acest an. Sincer sper ca o parte din ele să ajungă și în cinematografe, pentru că m-au făcut curioasă.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.