AFP_33KG4VH

Coreea de Sud a adoptat oficial sistemul internațional de calcul al vârstei

Toți sud-coreenii au devenit instantaneu cu un an sau doi mai tineri, după ce țara a renunțat la sistemul tradițional – și din ce în ce mai nepopular – de calculare a vârstei unei persoane și l-a înlocuit cu metoda acceptată la nivel internațional, potrivit The Guardian.

Conform sistemului anterior, se considera că cetățenii țării au vârsta de un an la momentul când se nasc. În plus, un copil născut în ajunul Anului Nou ar fi împlinit doi ani imediat ce ceasul bătea miezul nopții.

Dar, conform revizuirilor introduse miercuri, 28 iunie, vârsta va fi calculată în același mod ca în restul lumii în majoritatea problemelor administrative și civile, inclusiv în contracte și alte documente oficiale, a declarat Korea Times.

Adunarea națională, care a aprobat schimbarea în decembrie, a declarat că aceasta va „rezolva confuzia socială cauzată de utilizarea mixtă a calculelor de vârstă și de efectele secundare rezultate”.

În timp ce standardul global se aplică documentelor medicale și juridice încă din anii 1960, alte formulare oficiale au continuat să folosească metoda tradițională.

Foto: The Guardian

Sistemul a atras critici în ultimii ani din partea politicienilor care susțin că acesta provoacă confuzie și face ca Coreea de Sud, o putere tehnologică și culturală globală, să pară în dezacord cu restul lumii.

Președintele țării, Yoon Suk Yeol a declarat că aranjamentele existente au fost un consumator de resurse pentru țară. Într-un sondaj de anul trecut, peste 70% dintre respondenți au declarat că sunt de acord cu schimbarea.

„Ne așteptăm ca disputele juridice, plângerile și confuzia socială care au fost cauzate de modul de calcul al vârstelor să fie mult reduse”, a declarat Lee Wan-kyu, ministrul legislației guvernamentale, pentru reporteri.

„Mă simt bine”, a declarat Lee din Seul pentru agenția de presă AFP. „Pentru oameni ca mine, care ar fi trebuit să împlinească 60 de ani anul viitor, te face să te simți ca și cum ai fi încă tânăr.”

„Este confuz când un străin mă întreabă câți ani am, deoarece știu că se referă la vârsta internațională, așa că trebuie să fac niște calcule”, a declarat pentru AFP Hong Suk-min, funcționar.

În timp ce se așteaptă ca unele persoane să continue să folosească metoda tradițională în contexte informale, 86% dintre sud-coreeni au declarat că vor adopta sistemul internațional în viața de zi cu zi atunci când noua lege va intra în vigoare, potrivit unui sondaj guvernamental realizat în septembrie 2022.

Dar schimbarea nu va priva brusc oamenii de dreptul de a cumpăra în mod legal țigări sau alcool, nici nu va schimba anul în care intră în învățământul obligatoriu sau devine eligibil pentru până la 21 de luni de armată- o cerință legală pentru toți bărbații apți de muncă.

Un al treilea sistem care guvernează aceste domenii ale vieții – în care vârsta unei persoane este calculată de la zero la naștere și se adaugă un an de Anul Nou – va rămâne în vigoare pentru moment, potrivit oficialilor.

Originile metodei tradiționale de socotire a vârstelor sunt neclare. Una dintre teorii este aceea că împlinirea vârstei de un an la naștere ia în considerare timpul petrecut în uter – cele nouă luni fiind rotunjite la 12. Alții o leagă de un sistem numeric asiatic antic care nu avea conceptul de zero.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.