16511156

Viceministrul sud-coreean Hwan Seug Kang subliniază importanţa parteneriatului strategic dintre Bucureşti şi Seul

Conferinţa privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea-România 2023 constituie o ocazie de a ne dezvolta în continuare colaborarea cu România, cu accent pe industria de apărare, a declarat joi, pentru AGERPRES, viceministrul Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare din Coreea de Sud (DAPA), Hwan Seug Kang, care a subliniat importanţa parteneriatului strategic dintre România şi Coreea de Sud fondat în urmă cu 15 ani.

Demnitarul sud-coreean este prezent la Bucureşti, unde are loc “Conferinţa privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea-România 2023”, organizată de Ambasada Republicii Coreea, împreună cu Administraţia Programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) al Republicii Coreea, Asociaţia Industriei de Apărare din Republica Coreea şi Agenţia pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor din Republica Coreea-KOTRA Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România.

”Cele două ţari au stabilit relaţii diplomatice şi au promovat relaţiile la nivel de parteneriat strategic, aşadar promovăm cooperarea în industria de apărare, dar şi în ceea ce priveşte centralele nucleare. Această conferinţă va fi un prilej de a ne dezvolta în continuare cooperarea cu România, cu accent pe industria de apărare, şi ne aşteptăm în special la un rezultat substanţial de la această conferinţă. Ea este locul unde companii de frunte din domeniul apărării din Republica Coreea îşi prezintă produsele”, a spus Hwan Seug Kang.

Foto: Agerpres

Reprezentantul Seulului a fost întrebat dacă invazia rusă împotriva Ucrainei a modificat în vreun fel cooperarea dintre România şi Coreea de Sud în domeniul industriei de apărare.

”Am construit un parteneriat strategic cu România acum 15 ani. Este adevărat că schimbările rapide ale situaţiei internaţionale au jucat şi ele un rol în impulsionarea cooperării noastre bilaterale. Republica Coreea a fost la rândul său ţinta provocărilor dinspre Nord (Coreea de Nord – n.r.), deci asta este cumva pentru noi o ocazie de a ne intensifica cooperarea existentă”, a explicat viceministrul sud-coreean.

Recentele schimburi la nivel înalt, precum şi vizitele de lucru între cele două ţări în domeniul industriei de apărare evidenţiază necesitatea consolidării unei cooperări promiţătoare, cele două părţi convenind să extindă dialogul şi expertiza. În industria de apărare, această cooperare s-a materializat recent prin două memorandumuri de înţelegere semnate în luna februarie a acestui an de contractorul de stat român în domeniul apărării ROMARM şi de producătorul sud-coreean de motoare de aeronave şi compania coreeană de utilităţi de apărare Hanwha Aerospace şi producătorul aerospaţial şi compania de apărare LIG Nex1.

Foto: Agerpres

La conferinţă iau parte peste 120 de factori de decizie din Republica Coreea şi din România cu expertiză recunoscută în domeniul apărării, precum oficiali guvernamentali, membri ai Parlamentului, reprezentanţi ai companiilor din industria de apărare, mass-media, mediului academic şi organizaţiilor neguvernamentale.

Sunt prezenţi, printre alţii, ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Kap Soo Rim, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Laurenţiu-Dan Leoreanu, secretarul de stat în Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Daniela Nicolescu şi şeful Direcţiei Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general-locotenent Teodor Incicaş.

În cadrul sesiunii de afaceri organizate joi după-amiază, principalele companii sud-coreene din industria de apărare – printre care Hanwha Aerospace, Hyundai Rotem, HD Hyundai Infracore, SNT Dynamics, Poongsan – vor face o prezentare a sistemelor de armament, cum sunt obuzierul autopropulsat K-9 SPH, vehicul de luptă pentru infanterie REDBACK IFV, tancul K2 MBT, vehicule terestre fără pilot (UGV), sistemul de transmisie K2 MBT Powerpack, mortierul KM120 şi muniţii infanterie de calibru mic, mediu şi mare). 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.