F50koPkX0AAxoPu

Jungkook din BTS, primul artist kpop care apare pe coperta revistei Dazed UK

„Vreau să încerc cât mai multe genuri posibil pentru a mă testa pe ce fel de muzică pot face cu vocea mea”

Când Jungkook a adormit în fața laptopului în această vară, șase milioane de fani s-au conectat live pentru a-l urmări, scrie revista britanică Dazed. Acum, după ce a distrus bariele pentru artiștii din Asia de Est în ceea ce privește muzica pop, el ne duce într-o călătorie fără ascunzișuri cu noua sa eră solo „surprinzătoare”.

Jungkook, unul dintre cei mai mari idoli K-pop din lume și una dintre cele mai mari vedete pop din lume, încearcă să descrie cum se simte de fapt instinctul lui. „Este cam ca…”, ezită el, jucându-se cu piercing-ul dublu din partea dreaptă a buzei. Un tricou alb impecabil face ca tatuajele-mânecă de pe brațul drept să pară și mai închise. „Este cam de nedescris.” Și râde, dându-și o palmă ușoară pe frunte. „Nu am fiori sau ceva de genul acesta, doar am acel sentiment, cum ar fi, asta va funcționa, asta este.”

În martie, după estimarea lui, a auzit pentru prima dată „Seven”, single-ul său solo de debut, influențat de stilul garage din Marea Britanie, cu rapper-ița americană Latto, și s-a îndrăgostit instantaneu de el. „Am programat imediat o înregistrare [în Los Angeles] și apoi întâlnirea despre conceptul pentru videoclip. Totul a mers atât de lin”, își amintește el.

Piesa, lansată în iulie, a petrecut săptămâni întregi în topul single-urilor din Marea Britanie și SUA (unde a ocupat locul 1) și a primit coroana Spotify pentru cea mai rapidă melodie din toate timpurile care a ajuns la 100 de milioane de redări, în doar șase zile. Pe YouTube, videoclipul său, cu actrița sud-coreeană Han So-hee, a fost vizionat de 39 de milioane de ori într-o singură zi. Singura dată când a simțit genul acesta de reacție instinctivă de nezdruncinat la o melodie, spune el, a fost cu „I Need U” (2015), primul single de pe cel de-al treilea EP al BTS, “The Most Beautiful Moment in Life Part 1” (“Cel Mai Frumos Moment Din Viață Partea 1” n.r.) apreciat la scară largă drept o rampă de lansare semnificativă către statutul lor de superstaruri.

Jungkook ține la mare atenție instinctul și intangibilul: primul este cel care îi ghidează prezentul, dar viitorul său este zdruncinat de cel din urmă, cel puțin în ceea ce privește modul în care se vede pe sine ca artist. Dar mai multe despre asta mai târziu, pentru că Jungkook – care a împlinit recent 26 de ani și a fost foarte, foarte faimos timp de un deceniu – se gândește la cine este el chiar în acest moment. „Cred că sunt genul de persoană care este sinceră cu emoțiile ei”, spune el. „Mă schimb repede. Trebuie să fac lucrurile pe care vreau să le fac chiar acum.”

Vorbim pe Zoom, Jungkook într-o cameră nedescrisă din clădirea enormă care este sediul din Seul al HYBE, casa de discuri care a început ca Big Hit Entertainment în 2005 și care nu a pregătit sau a debutat niciodată un grup de idoli K-pop înainte de BTS. Cu o săptămână înainte, fusese la Londra și, înainte de asta, în New York, luptându-se cu o răceală grea pe care a ascuns-o cumva în perfecțiunea limpede a prestațiilor sale TV live.

În studioul din nordul Londrei unde este fotografiată această poveste, Jungkook este răbdător și acomodat, dar și foarte liniștit, privirea urmărind activitatea frenetică din jurul său. Este un introvertit din fire și sunt cel puțin, după numărul de angajați, 40 de oameni pe platoul de filmare, dintre care jumătate sunt anturajul său, inclusiv doi bodyguarzi. Ochii tuturor sunt ațintiți asupra lui în orice moment, urmărindu-i fiecare mișcare, fiecare mișcare cât de mică a părului, hainelor și a expresiei. Pare cu totul epuizant. Cineva din echipa lui zâmbește și ridică din umeri: „E obișnuit cu asta”.

Între cadre, Jungkook vine să salute. Ne-am mai întâlnit, în 2018, când BTS erau pe punctul de a deveni stratosferici, trecând de la a cânta pe arene la epuizare de bilete pe stadioane. Și atunci era tăcut, deși emana o neliniște agitată, mental și fizic. Încă mai are o mâncărime interioară pe care pare să nu o stăpânească, dar este temperată de o nouă îndrăzneală și încredere în sine care consider că îi lipseau înainte, trăsături pe care le-a întruchipat de mult pe scenă, dar nu l-au urmat în viața de zi cu zi. „Când urc pe scenă, gândurile și sentimentele mele rătăcitoare se sting”, spune el și a cântat întotdeauna atât de mult încât diferența dintre lumile lui nu părea atât de mare.

Până când pandemia a forțat anularea turneului Map of the Soul al grupului BTS din 2020, Jungkook a fost pe drum cu grupul în fiecare an, încă din 2014. În 2021 și 2022, au avut câteva concerte în Seul, Los Angeles și Las Vegas, înainte de a anunța întreruperea temporară a grupului în octombrie 2022 pentru ca cei șapte membri să exploreze proiecte personale și, așa cum este obligatoriu pentru toți bărbații sud-coreeni, să servească 18 luni în armată. Acești interimediari i-au oferit oportunități de a-și dezlega părți din el însuși, iar Jungkook a început să treacă prin unele dintre fricțiunile sale interioare, una fiind „lenea”, autodescrisă, care, lăsată necontrolată, i-a afectat ambiția și spiritul competitiv. „Obișnuia să nu-mi placă asta la mine”, spune Jungkook. „Cred că mi-a lipsit stima de sine din cauza asta.” Răspunsul nu a fost să încerce să o elimine, ci să se privească dintr-un unghi diferit. „De când mi-am schimbat perspectiva, am găsit mai multe trăsături pozitive în mine. În loc să mă opresc asupra oportunităților ratate și să mă învinovățesc pentru că sunt leneș, gândindu-mă: „De ce nu aș fi putut să o fac când eram capabil?”, accept cine sunt cu adevărat și mă concentrez pe ceea ce pot face. Am mai mult de câștigat din a face lucrurile în propriul meu ritm. Și dacă vreau să stau în pat sau să mă uit la televizor toată ziua, de ce să nu petrec o zi ca asta?”

A creat un efect de domino în înțelegerea lui despre cum și de ce face ceea ce face. „Mi-am dorit să fiu un cântăreț celebru și popular și ca să fiu asta trebuie să existe o interacțiune reciprocă între fani și artiști. Trebuie să oferi dragoste și să accepți dragostea, dar aș întreba [comunitatea fanilor BTS] Army: „De ce transmiteți atât de multă dragoste? De ce mă iubiți?’ Cred că m-am străduit din greu să primesc dragoste și nu accept toată dragostea de la sine înțeleasă”, spune Jungkook. „Sunt foarte, foarte recunoscător pentru asta, dar acum cred că ar trebui să o accept cu umilință. Și poate [e pentru că] timpul a trecut, dar acum este cam invers: pentru că primesc atât de multă dragoste și sprijin din partea fanilor, vreau ca acești oameni să fie mai încrezători, să aibă mai multă încredere în sine datorită mie și ăsta este motivul pentru care încerc să fac tot ce pot.”

Există de mult timp o frază între fanii loiali: BTS a deschis calea. În SUA, în special, au dărâmat porțile care au fost doar întredeschise până acum pentru artiștii din Asia de Est. Atât de intensă, rapidă și neașteptată a fost ascensiunea lor, încât industria americană de divertisment, orbită, nu a putut decât să scoată de la naftalină amintirile Beatlemania și să o numească „BTS-mania”. Succesele trupei reprezintă un triumf record unul după altul, făcându-le un nume familiar, de cinci ori nominalizat la Grammy, ale cărui vânzări globale de albume sunt estimate la 105 milioane de unități.

Jungkook a vorbit cu atât de mulți ARMY de-a lungul anilor, încât înțelege exact de ce grupul rezonează cu oamenii, indiferent de limba, vârsta, sexul sau rasa lor. „Mesajele din cântecele noastre și din prestațiile noastre au consolat [oamenii]”, spune el. „Cred că am ajutat la diversificarea genului de muzică pe care oamenii o ascultă și, din punct de vedere cultural, diversitatea este importantă.” Dar el atribuie granițele pe care le-au depășit și eforturilor propriilor fani de a le răspândi muzica și „multor artiști coreeni care cântă pe scenele globale și din lumea filmului, TV și a modei. Nu suntem doar noi.”

Pentru toată puterea lui Jungkook ca artist superstar – oferta de imagine de la mega-brandul Calvin Klein; felul în care orice folosește întâmplător, de la balsam de rufe la kombucha, se epuizează; fanii care poartă cu mândrie tatuaje inspirate de piesele lui solo, precum „Euphoria” – prezența lui este pământească și modestă. Jungkook a debutat la vârsta de 15 ani și, deși cultura pop este, în general, neplăcută cu vedetele ei copii, a crescut sub ochii vigilenți ai colegilor săi de grup, care l-au tras la răspundere atunci când a fost nevoie. Este atent, nespus de politicos, curios și poartă un umor ștrengăresc. Când a înregistrat „Seven” cu scriitorii/producătorii Andrew Watt și Cirkut, era nerăbdător să se descurce cu un gen pe care nu l-a mai încercat niciodată până acum, vizibil emoționat la microfon și, la fel de evident, sufocat când l-au împodobit cu laude.

„Vreau să încerc cât mai multe genuri posibil pentru a mă testa pe ce fel de muzică pot face cu vocea mea”, spune el. Succesul single-ului său de debut solo, adaugă el, nu are nicio legătură cu cum sună muzica lui viitoare. „Când aud muzica și este bună, merg cu ea, indiferent de gen. Mă simt foarte bine să-i aud pe oameni spunând: „Oh, el poate cânta orice gen”, așa că ar fi foarte distractiv să surprinzi oamenii.”

În urmă cu câțiva ani, cântărețul ștergea aproape tot ce scria. Zâmbește gândindu-se la vremea aceea, lumina strălucindu-i pe cercei. „De fapt, încerc să scap de obiceiul de a face muzică și de a o șterge, dar când ascult melodiile la care am lucrat în trecut, eu cel din prezent nu sunt cu adevărat mulțumit. Nu am vrut să lansez deloc muzică dacă nu se simțea perfectă și nu am primit vibe-ul care trebuia; de aceea am șters totul.”

Până când va veni momentul ca BTS să se reunească, granițele pe care Jungkook vrea să le depășească sunt în întregime ale lui. În septembrie anul trecut, el a scris o scrisoare care a fost inclusă în albumul Proof (Ediția de colecție) de la BTS, iar un fragment spune: „Trăiesc gândindu-mă „Personajul principal al vieții mele nu este nimeni în afară de mine.” Indiferent de mediul în care sunt plasat, indiferent cine este în jurul meu, pentru a mă proteja fără să fiu luat de val, având mentalitatea că pot deține controlul asupra mea. Trăiesc încercând să nu uit asta.” (O scurtă deviere de la subiect: nu există un acord explicit că Jungkook va poza fără cămașă pentru coperta Dazed; niciuna dintre ținute nu a fost planificată pentru asta. Dar când iese din dressing, bustul său este gol sub o jachetă de piele neagră. Aceasta este ceea ce s-a hotărât că vrea să poarte. Alunecă în tăcere la volanul unui Mercedes-Benz de epocă, cu abdomenul său ondulat. Se uită în jos la lentilele camerei și mocnește.)

Jungkook, cel mai tânăr membru al BTS, știe că imaginea lui originală de iepuraș, de bebelușul grupului încă predomină. „Vă place foarte mult asta la mine”, le-a spus el fanilor în timp ce se afla la Londra, în timpul unueia dintre transmisiunile sale live acum frecvente. „Mă prefac că oamenilor le place asta. Și eu doar urmăresc asta. Ce este ceva ce pot schimba? Pe mine însumi, este viața mea. Trebuie să mă schimb. Trebuie să le spun oamenilor care mă iubesc: „Sunt așa”. Nu forțez pe nimeni. Întotdeauna caut ceva nou. Vreau să fac acel lucru nou distractiv. Și vreau să fiu acceptat de ARMY în același timp.” De asemenea, s-a adresat celor care întrebau de ce a simțit nevoia unei versiuni explicite a piesei „Seven”, în care versul “And that’s why night after night, I’ll be lovin’ you right” devine “And that’s why night after night, I’ll be fuckin’ you right”. „Dacă așa ați simțit-o”, a spus el, „nu pot face nimic… Și dacă stați și vă gândiți, câți ani am?”

În ultimii ani, s-a apucat de box, și-a făcut piercing în sprânceană și buză și a adăugat mai multe piercing-uri și în urechi. Și-a lăsat părul să crească și s-a vopsit în culori puternice. „Îmi plac lucrurile extreme”, spune el râzând. „Oamenii îmi spun mereu că arăt rotund și moale. Îmi doresc această imagine clară și puternică.” Prin single-ul său de debut, Jungkook spune, „nu [eu] încercam să mă despart de imaginea mea”. În ochii lui, evoluția a avut deja loc, făcând din „Seven” o reflecție directă a cine este el acum. De aceea a fost statornic și sincer în timpul acelei transmisiuni live esențiale. „A fost important pentru mine să arăt cât de mult am crescut ca artist solo, acceptând noi provocări”, explică Jung Kook, „în loc să rămân în zona mea de confort sau să mă mulțumesc cu lucrurile cu care eram obișnuit. Am vrut să explic pe deplin asta fanilor mei.”

Această nevoie de transparență și onestitate provine din relația profundă și emoțională pe care o are cu ARMY. Când Jungkook vorbește despre ei, ochii i se luminează. „Când mă gândesc la ARMY sau când îmi lipsesc, intru în direct și stau cu ei”, spune el. El a transmis live prin intermediul platformei HYBE Weverse de zeci de ori numai în acest an, mai ales din dormitorul său, din camera de zi, și adesea în miezul nopții, petrecând ore întregi răspunzând la comentarii, atât serioase, cât și amuzante. El face karaoke, gătește, bea și chiar strânge rufele. În iunie, Jungkook a adormit în timpul unei transmisiuni live și șase milioane de oameni l-au urmărit timp de 45 de minute, până când un membru din echipa sa și-a dat seama și a oprit live-ul.

Dacă ARMY îi spun să se culce sau să nu bea prea mult, îi respinge cu blândețe, dar „spun asta pentru că au interes pentru mine și mă plac, așa că nu mă deranjează deloc”, spune el. Când fanii apar la sala de sport sau îi trimit mâncare la ușă, el le spune, ferm, dar politicos, să se oprească. „Nu este o relație complicată. Le vorbesc liber și ei pot să-mi vorbească liber și este alegerea mea să-i ascult sau nu. Dacă spun ceva nepotrivit, este, de asemenea, alegerea mea, libertatea mea, să o accept sau să o ignor.”

Într-un interviu din 2021 pentru Vogue Korea, Jungkook s-a descris ca un hexagon crăpat, gri („o culoare care nu a devenit încă nimic”), care vrea să fie perfect și ca cineva care vrea „să urce mai sus”. Dar el a spus-o în mod practic, chiar și oarecum cu speranță, pentru că l-a stimulat să se străduiască pentru mai mult. În mintea lui Jungkook, atunci și acum, „mai mult” se traduce prin „a deveni un cântăreț mai bun și mai cool”, spune el cu atenție. „Pentru mine, nu sunt cântărețul pe care mi l-am imaginat că sunt, acea imagine specifică pe care o aveam despre un cântăreț, de aceea țintesc mai sus.”

Dar „mai mult” prezintă o enigmă conversațională, deoarece face parte din viitor, care, pentru el, este un tărâm intangibil în care este vorba mai puțin despre stabilirea obiectivelor și mai mult despre vibrații. Așa că Jungkook nu vă poate spune care este acea imagine imaginată: „Încă nu sunt atât de sigur, este acel sentiment, există ceva acolo”. Arată în sus, cu degetele arătătoare împingând în aer. „Este chiar acolo, doar că încă nu am ajuns la el.”

Jungkook din 2023 este în regulă cu faptul că încă nu cunoaște acel lucru. El încearcă să trăiască în prezent și să păstreze lucrurile simple, chiar dacă este mai ușor de spus decât de făcut. „Este imposibil să nu gândești deloc”, oftează el. „Știi când te gândești la ceva și pur și simplu continui și mai departe, până ajungi în vizuina iepurilor? Asta poate duce la concluzii pozitive, dar, pentru mine, uneori a dus la concluzii negative. Dar acum că am câștigat puțină încredere în mine, sunt mai capabil să exclud acele gânduri inutile.” Învățând singur cum să-și liniștească creierul, el se trezește „îngrijorându-se [mai puțin] pentru lucruri care nu s-au întâmplat încă sau gândindu-se: „Dar dacă nu îmi îndeplinesc propriile așteptări?””.

Dar, cu puterea retroviziunii, Jungkook, care lucrează la mai multă muzică cu un ochi către un album solo de debut, știe cât de departe a ajuns. „Am avut încredere în instinctul meu [cu single-ul meu de debut] și m-am gândit: „Voi putea ajunge la public și la mulți dintre ei?” Și am dovedit că pot.” Și, în loc să fie acel hexagon gri ambiguu, Jungkook – care zâmbește, cel mai larg zâmbet de care este capabil chipul său – spune: „Aș fi alb și îl pot colora în orice culoare îmi place”.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.