Untitled

10 ani de la nafragiul feribotului Sewol. Peste 150 de persoane și-au pierdut atunci viața: victimele erau elevi de liceu aflaţi într-o excursie şcolară

Coreea de Sud comemorează marţi naufragiul unui feribot supraaglomerat în urmă cu un deceniu, o tragedie în care au murit sute de elevi de liceu aflaţi într-o excursie şcolară, relatează AFP.

Marţi dimineaţa, o navă a pazei de coastă a dus familiile victimelor pe mare la locul naufragiului, marcat de o geamandură galbenă. În timpul ceremoniei, ele au citit numele victimelor tragediei, au aruncat flori în apă şi au păstrat un minut de reculegere.

Park Jeong-hwa şi-a pierdut fiica în scufundarea feribotului. “M-am gândit că voi putea să-mi spun că poate, după zece ani, durerea va fi mai puţin puternică. Dar, în schimb, este şi mai dureros astăzi. Vreau să-i aud vocea atât de tare încât să nu uit. Există această dorinţă, şi vidul”, a declarat ea pentru AFP înaintea ceremoniei.

La zece ani de la naufragiu, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a transmis condoleanţe familiilor victimelor la o şedinţă de cabinet marţi.

“Chiar dacă au trecut zece ani, amintirea evenimentelor de la 16 aprilie 2014 rămâne vie în memoria mea”, a spus el. “Mă rog pentru victimele nefericite şi transmit încă o dată cele mai profunde condoleanţe familiilor îndoliate”, a adăugat şeful statului.

Scufundarea feribotului Sewol, care călătorea din portul Incheon, lângă Seul, spre pe insula sudică Jeju, a dus la moartea a 304 persoane la 16 aprilie 2014, dintre care 250 de elevi de liceu de la aceeaşi şcoală care au ascultat ordinele de a rămâne în cabinele lor în timp ce căpitanul părăsea nava.

Accidentul şi eşecul operaţiunilor de salvare au provocat traume naţionale şi un val uriaş de furie în Coreea de Sud. Preşedintele de atunci, Park Geun-hye, a fost în cele din urmă demis în 2017.

Drama feribotului Sewol şi busculada tragică de Halloween de la Seul din octombrie 2022, care a lăsat în urmă peste 150 de morţi, au zdruncinat încrederea multor sud-coreeni în autorităţi.

Săptămâna trecută, partidul lui Yoon a suferit o înfrângere electorală în alegerile parlamentare din Coreea de Sud, pe care experţii o atribuie parţial gestionării de către autorităţi a dezastrului de Halloween.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.