2011.2.17_육군6포병여단_k-9,k-55_자주포사격_(7633864346)

54 de obuziere autopropulsate, produse în Coreea de Sud, ar putea ajunge în România. Investiția se ridică la un miliard de dolari

„Tunetul coreean” ar putea să ajungă în România! Mai exact, țara ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român, potrivit Agerpres.

“Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

“Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru “a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Marţi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.