original_ceremonie_depunere_coroana_de_flori_-_seul_national_cemetery-5

Preşedintele Klaus Iohannis, în vizita oficială timp de 3 zile în Coreea de Sud

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 22-24 aprilie, o vizită oficială în Coreea de Sud, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în domeniul situaţiilor de urgenţă, relatează Agerpres.

Șeful statului a plecat duminică de la Sibiu cu o aeronavă privată de lux, zborul durând undeva la 12 ore. Iohannis a ajuns luni la Seul însoțit de Prima Doamnă, dar și de o delegație oficială formată din mai mulți miniștri ai Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.

În prima zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, un loc cu o simbolistică încărcată, ce este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Ulterior, președintele român urma să viziteze celebra Zona Demilitarizată (DMZ – 한반도 비무장지대) – o fâșie de teren care întretaie de-a latul Peninsulei Coreeane, fiind instituită după Războiul din Coreea pentru a servi ca zonă-tampon între Coreea de Sud și cea de Nord.

Cu prilejul vizitei sale în Coreea de Sud, va fi adoptată la cel mai înalt nivel “Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

“Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani”, a precizat, la anunţarea vizitei, Administraţia Prezidenţială.

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi şefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii. Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile inter-umane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezenţa preşedintelui României şi a preşedintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească “Insight Romania”.

Miercuri, şeful statului va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Remintim faptul că Rpublica Coreea este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.