Untitled

Scandalul baloanelor cu gunoi trimise peste graniță. Coreea de Sud suspendă acordul încheiat cu Nordul pentru normalizarea relațiilor

Tensiuni uriașe: Coreea de Sud suspendă acordul militar semnat cu Nordul în 2018, menit să reducă tensiunile dintre cele două țări, a informat, luni, agenția Yonhap. Decizia vine după ce Seulul a avertizat că va lua atitudine cu privire la un răspuns puternic la sutele de baloane lansate de Phenianul care transportă gunoi în Sud, relatează Reuters. La doar o zi distanță de acest anunț, armata sud-coreeană a anunţat că reia toate activităţile militare de-a lungul liniei de demarcaţie care separă cele două Corei.

De cealaltă parte, Coreea de Nord a justificat trimiterea baloanelor ca fiind un răspuns la o campanie de propagandă a dezertorilor nord-coreeni şi a activiştilor sud-coreeni, care trimit în mod regulat peste graniţă structuri gonflabile conţinând pliante anti-Phenian, alimente, medicamente, bani şi stick-uri USB cu videoclipuri de muzică K-Pop.

Anterior deciziei Seului, viceministrul Apărării din Coreea de Nord, Kim Kang Il, a declarat că țara sa „va opri temporar aruncarea gunoiului peste graniță”, după ce a susținut că a trimis un total de 15 tone de gunoi vecinului său, potrivit declarației sale publicate duminică de presa de stat KCNA.

Potrivit lui Kim, baloanele au fost „un act strict de reciprocitate” drept răspuns la practica Coreei de Sud de a trimite baloane cu pliante anti-Coreea de Nord în sens invers.

„Am lăsat sud-coreenii să experimenteze cât de murdar se simte și cât de mult efort comun este nevoie pentru a curăța gunoiul împrăștiat”, a spus Kim.

În replică, un oficial sud-coreean a promis că țara sa va lua „măsuri insuportabile” împotriva Coreei de Nord pentru că a trimis mai multe baloane de gunoi în weekendul 1-2 iunie, care vor fi „specificate în zilele următoare”.

Oficialul de la biroul prezidențial a adăugat că guvernul „nu va exclude problema reluării difuzoarelor” care obișnuiau să arunce propagandă în zona demilitarizată, dar care fuseseră oprite de când a fost semnat un acord militar în 2018.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că „nicio substanță dăunătoare pentru siguranță” nu a fost găsită printre alte sute de baloane care au ajuns în țară sâmbătă seara – spre deosebire de acum câteva zile, când a fost găsită hârtie igienică uzată în unele dintre cele aproximativ 150 de baloane care au traversat graniță.

Ultimele fotografii publicate de JCS arată un sac mare care conține ceea ce pare a fi hârtie lăsată pe marginea drumului, în timp ce alte imagini arată ofițeri inspectând gunoiul împrăștiat pe pământ. Alții au arătat mucuri de țigară arse.

Potrivit imaginilor difuzate de autorități, pachetele sunt transportate cu baloane mari, pline cu gaz.

Coreea de Sud a declarat că armata sa lucrează cu poliția, guvernul local, ministerul siguranței și Comandamentul Națiunilor Unite pentru a recupera în siguranță baloanele și resturile. Baloanele au fost găsite în capitala Seul, precum și în provinciile Gyeonggi și Chungcheong. Unele au fost chiar observate la mai mult de 300 de kilometri sud de capitală.

Cele două țări vecine au fost separate una de cealaltă de la sfârșitul războiului din Coreea în 1953 cu un armistițiu. Din punct de vedere tehnic, ele sunt încă în război.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.