AEN20180224005700315_01_i

Jocurile Olimpice PyeongChang, care au îmbinat sportul şi cultura, au luat sfârşit

Jocurile Olimpice nu au fost niciodată doar despre competiția atletică. Este una dintre cele mai mari ocazii globale de a împărtăși cultura, de a recunoaște diferențele și de a promova unitatea și armonia.

Pentru o țară gazdă, Jocurile Olimpice reprezintă o oportunitate de aur pentru a-și împărtăși cultura și tradiția cu spectatorii și sportivii mondiali.

Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, care au luat sfârşit duminică, 25 februarie, au oferit Coreei de Sud șansa de a-și demonstra puterea și capacitatea tehnică în creștere.

Ceremonia de deschidere, care a avut loc pe 9 februarie, a prezentat trecutul, prezentul și viitorul Coreei prin intermediul unor spectacole artistice care au combinat elemente istorice, mitice, tehnologice și de cultură.

În cadrul ceremoniei spectatorii au fost purtaţi într-un tur virtual aventuros având ocazia de a vedea aspectele culturale colorate ale Coreei, de la picturi murale vechi şi artă media până la un spectacol uimitor cu drone pe cerul nopţii.

Pentru a face performanța mai relevantă pentru audiențele globale nefamiliare cu K-pop, patru cântăreţi de origine coreeană au cântat “Imagine” a lui John Lennon, şi , cu toate ca Olimpiada a început cu melodii internaţionale, a luat sfârşit pe ritm de k-pop.

K-pop-ul este în prim-planul apelului global al culturii coreene. Vedetele sportive, printre care și patinatoarea rusă Evgenia Medvedeva, au afirmat în mod deschis dragostea lor pentru muzica pop coreeană.

De asemenea, pe tot parcursul Jocurilor Olimpice au avut loc diverse activităţi care au inclus şi mici concerte ce au dat naştere unei atmosfere de petrecere de-a lungul evenimentelor.

Guvernul și comitetul organizare al Jocurilor Olimpice PyeongChang  au aranjat o serie de evenimente artistice, ce au inclus: o bienală de artă, spectacole muzicale şi teatru, care au început cu câteva luni înainte de deschiderea Olimpiadei  şi au avut loc în Seul și cele trei orașe olimpice – PyeongChang, Ganeneung și Jeongseon.

Ambianța artistică a umplut Olympic Plaza din principalul oraș gazdă unde au fost organizate zilnic numeroase evenimente culturale și spectacole. Spectacolul surprinzător al Jocurilor Olimpice, “Inmyeonjo”, o pasăre bună și imaginară, cu o față umană, a fost  una din atracţiile ce au captivat atenția vizitatorilor zilnic.

În timpul Jocurilor Olimpice, guvernul a desfășurat aproximativ 150 de programe culturale create pe baza principiilor de practică, participare și sustenabilitate.

Printre programe au fost expoziții de artă, la baza carora a stat colaborarea dintre artiștii coreeni și străini, un program de rezidență cu câțiva artiști care au creat opere de artă bazate pe experiențele lor din Coreea, dar şi spectacole organizate sub sloganul “All Connected”.

Bienala Internațională Gangwon din 2018 aruncă o lumină asupra decalajului dintre spiritele olimpice – armonie, pace, egalitate și coexistență – și realitatea, analizând numeroasele tragedii din istoria omenirii.

Au fost expuse 110 opere contemporane, de la artă mediatică și picturi până la sculptură și expoziţii de artă create de 58 de echipe de artiști din 23 de țări sub tema “The Dictionary of Evil “.

Festivalurile de muzică au ajutat, de asemenea, la îmbunătățirea dispoziției de sărbătoare.

Festivalul muzical de iarnă ce are loc annual în PyeongChang s-a desfășurat între 30 ianuarie și 16 februarie, sub titlul “Salut muzical la PyeongChang”, cu o gamă largă de arte muzicale, inclusiv dans, jazz, armonie, muzică clasică și “pansori” povestirea muzicală.

Pe plaja Gyeongpodae din Gangneung a avut loc un spectacol de foc uimitor, în cadrul “Fire Art Festa 2018: Heonhwaga <A Song Dedicated to Fire>.”

“Jocurile Olimpice de succes nu se referă numai la desfășurarea unor competiții sportive diferite, fără a avea probleme”, a declarat organizatorul în august anul trecut, când a dezvăluit programele Olimpiadei Culturale. “Cultura ar trebui să fie un alt pilon important care să susțină evenimentul global.”

Totodata, ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă PyeongChang a  inclus o previzualizare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022, aşa cum au declarat organizatorii sâmbătă, 24 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă .

Tot sâmbătă, Zhang Yimou, directorul ceremoniei  de predare la Beijing 2022, a declarat că a planificat un spectacol de opt minute pentru  festivitatea de închidere de la stadionul olimpic PyeongChang.

“Ne propunem să transmitem un mesaj de atragere a atleților și a oamenilor din întreaga lume la Beijing printr-o performanță interesantă care utilizează tehnologiile de inteligență artificială”, a spus Zhang în cadrul conferinței. “Cultura, tradiția și schimburile țării cu lumea vor fi condensate într-un spectacolul de opt minute”.

Intitulată “The Next Wave”, ceremonia de închidere a evidențiat spiritul olimpic de provocare și a prezentat o viziune a viitorului și un mesaj de pace. Spectacolul, care a început la ora 20:00, a combinat imaginea tradițională coreeană cu estetica modernă, prezentând în același timp viitoarea sa viziunea asupra Coreei prin intermediul producțiilor K-pop, care i-a avut drept cap de afiş pe cântareaţa hip-hop CL şi grupul de băieţi EXO.

Astfel, CL și EXO, au urcat pe scenă la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din PyeongChang pentru a prezenta sub tema “Song of Passion” viitoarea viziune a ţării, dar nu înainte de a  trimite complimente sportivilor pentru munca și victoriile lor.

În urma unui segment care a onorat și a recunoscut voluntarii de la Jocurile Olimpice de iarnă PyeongChan, CL, fost membru al grupului 2NE1, a intrat în scenă la Stadionul Olimpic și a cântat piesa “The Baddest Female”, urmând ca apoi să interpreteze cântecul de la 2NE1, “I am the Best”, care a subliniat că toată lumea de la Jocurile Olimpice este un câștigător.

Performanța lui CL a durat mai puțin de 10 minute, dar a fost suficient de lunga pentru a atrage aplauze în arena aflată în aer liber.

Interpretarea  lui CL a fost urmata de ceremonia de predare a steagului olimpic, în timpul căreia primarul orașului PyeongChang, Sim Jae-guk, a întors steagul olimpic la președintele Comitetului Internațional Olimpic Thomas Bach, care l-a dat ulterior lui Chen Jining, primarul orașului gazdă al Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, Beijing.

După discursul lui Bach, scena a fost acaparată de trupa de nouă membri , EXO. Sub tema “Viitorul depinde de imaginație”, programul lor a început cu ritmul unui gong tradițional și al unui tambur electronic, iar Kai, membru al grupului, și-a început performanța solo pe fondul desenelor artistului Seonglip, mixând muzica si arta vizuală la modă.

Restul membrilor EXO au apărut apoi pe patru roți și au cântat single-ul lor “Growl” alături de aproximativ 40 de dansatori, încălzind atmosfera ceremoniei de închidere, ca în cele din urmă să încheie apoteotic cu cea mai recentă melodie a lor, “Power”, spre entuziasmul fanilor și sportivilor din întreaga lume.

Sursa: Yonhap

Traducere: Corina Stan




There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.