37122017_1864483766942228_7120813626511851520_n

5 Cele mai bune filme cu o reflecție socială profundă

Cinematografia coreeană face valuri de ani de zile cu filme care ne fac inima să tresară, iar obrajii să se inunde și filme despre care nu te poți opri să vorbești, despre acea inspirație a remake-urilor vestice de care nu te poți plânge.

Dar există și câteva filme coreene care te fac să gândești, care oglindesc starea lumii în societatea coreeană și în afara ei. Acestea sunt câteva dintre aceste filme:

1. “Train to Busan”

“Train to Busan” este un pachet de acțiune, o plimbare cu rollercoaster-ul a unor zombie uimitori care ucid, construiesc, fac spectacol, șochează și sunt violenți, și să nu mai vorbim că e bine scris și produs, cinematofrafia e…bine, îmi place acest film. Dar nu este vorba doar de un film de acțiune, ci de un comentariu amănunțit asupra unui lucru la care Coreea, din nefericire, a trebuit să asiste de prea multe ori: oamenii aflați în poziții de putere fiind neserioși și egoiști, corporațiile și guvernul fiind responsabili pentru o mulțime de morți și dezastre și persoanele care pun banii și puterea în fața siguranței oamenilor de rând.

Dezastrul de la Sewol, prăbușirea Sampoong Shopping Mall, epidemia MERS din 2015, toate tragediile care ar fi putut fi împiedicate dacă cei de la putere nu erau lacomi și egoiști, influențează caracterizarea din “Train to Busan”.

Vedem oameni de afaceri bogați care aruncă copiii în fața zombiilor pentru a-și salva pielea, profesioniștii păstrând informații importante despre un virus ascuns pentru a evita să se confrunte cu judecata și lipsa prezenței unui guvern de a se baza pe ajutor sau asistență. Sunt oameni obișnuiți- un tată, o femeie însărcinată, un copil, un cuplu adolescent- care suferă cel mai mult și trebuie să se ridice și să fie eroi, ceva în care oamenii coreeni s-au familiarizat în trecut.

2. “Okja”

Ahn Seo Hyun vă va rupe inima în interpretarea sa ca Mi Ja, o fată inocentă de la țară, a cărei iubire față de prietenul ei porc este împinsă până la limitele ei într-o analiză dramatică despre cruzimea industriei cărnii. Filmul începe cu un film promoțional înfricoșător pentru o nouă întreprindere agricolă, oferind fermierilor mici o nouă specie de porc care poate crește mai mult decât este normal.

Mi Ja, fiica unui astfel de fermier, a crescut, desigur, împreună cu partenerul său pe care l-a numit Okja (personaj disney hipopotam), iar atunci când compania care tehnic il deține pe Okja vine să colecteze, Mi Ja fuge de acasă, ajunge în oraș și se alătură unei bande de teroriști pentru drepturile animalelor, care promit că împărtășesc bunele sale intenții.

În esență, filmul folosește un animal drăguț cu personalitate și o fetiță drguță pentru a vă ajunge la inimă și pentru a vă face să vă simțiți rău că mâncați acel hamburger. Filmul vă deschide rapid ochii la actele de cruzime de neconceput, care nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece aceasta este realitatea industriei cărnii, dar este surprinzător pentru că îl vedem pe Okja cum suferă și nu știm de ce.

Precum Cruella de Vil din “101 Dalmațieni”, antagonistul din “Okja” este singur; jucat de uimitorea Tilda Switon, ea nu poate vedea nicio alternativă pentru afacerea sa cu carne și banii ș succesul care îi vor fi acordate.

Când Mi Ja imploră pentru viața prietenului ei, nu înseamnă nimic pentru marea afacere; este doar un porc și porcii sunt buni doar pentru carne. Până și teroriștii pentru drepturile animalelor se uită la o imagine mai mare, iar Mi Ja și Okja sunt pur și simplu o roată în procesul de realizare a acesteia.

Animalul este produsul intențiilor oamenilor și chiar în filmul în sine, Okja este victima dar Mi Ja este centrul.

3. “Silenced”

Acest film, bazat pe un roman cu același nume scris de Gong Ji Young- care se bazează pe evenimente reale- nu este doar o analiză a societății coreene, ci este, de asemenea, o infliență a acesteia, făcând o diferență reală după succesul enorm de la casa de bilete. Povestea îl prezintă pe Kang In Ho (jucat de Gong Yoo), care începe să lucreze într-un internat pentru copiii cu deficiențe de auz. El are propriile sale lupte care arată că este într-o situație dificilă de a lua decizii reale în școală și în mod special, ca un nou profesor care este așteptat și încurajat să pășescă pe urmele celor de deasupra lui. într-un mod deosebit de ciudat, adevăratul întuneric din spatele administrației este dezvăluit câte puțin, iar Kang In Ho este forțat să decidă între bunăstarea lui și a familiei sale și a copiilor care i-au fost încredințați să-i învețe și să-i protejeze.

Abuzurile asupra copiilor din acest film sunt triste și greu de urmărit, dar este posibil ca portretizarea viscerală a evenimentelor reale să cheme audiența să acționeze după vizionare. Detaliile evenimentelor din spatele filmului sunt mai deranjante decât cele afișate pe ecran și până la lansarea “Silenced”, cei respinsabili trbuia să fie fie pedepsiți în mod corespunzător.

Unii dintre vinovați au fost închiși atunci când acțiunile lor au fost dezvăluite autorităților, dar alții au reușit să rămână profesori la școală. În multe privințe, instituția a continuat ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Din cauza statului limitărilor din Coreea de atunci, multe dintre infracțiuni nu puteau fi pedepsite, iar aceste detalii i-au înfuriat audiența, cerând guvernului să facă schimbări majore în modul în care profesorii sunt inițial examinați pentru infracțiuni și modul în care agresorii sunt pedepsiți în viitor.

4. “Socialphobia”

Pentru liniște, un film lent și contemplativ cum este “Socialphobia”, cu sigurnță începe rapid și înveșunat! Vestea unui dezertor al armatei care își ia propria viață devine virală, iar utilizatorii rețelelor de socializare trimit mesaje de regret și durere. Din nefericire, tweet-urile bune sunt adesea neobservate, iar comentariile pline de ură câștigă atenția, așa cum este cazul aici. Când o tânără scrie comentarii crude și abuzive despre soldat, tinerii online observă și se adună pentru a o mustra și insistă să își ceară scuze. Cineva distribuie informațiile ei online și decid să-i facă o vizită, să se întâlnească și să facă un live în apartamentul ei. Cu toate acestea, când ajung, găsesc un trup, presupus a fi victima unei sinucideri.

Fiecare personaj este gândit în mod firesc, în timp ce se conformează responsabilității și implicării în incident. Filmul abordează pericolele legate de mass-media, agresiunea online, mentalitatea și și anonomatul mulțimii, motivele din spatele lucrurilor spuse și ce mesaj evidențiat putem citi din asta. Într-un mod cu adevărat uman, doi dintre băieți refuză să creadă că ar fi putut împinge femeia la sinucidere și decid să investigheze mai departe, crezând că ar fi fost ucisă. Ei se antrenează să fie ofițeri de poliție și prind dorința de a căuta dreptate, dar este clar de la început că vinovăția lor s-a transformat în negare și schimbarea acuzației, ceva mult mai ușor de făcut din confortul ecranului calculatorului.

5. “The Wailing”

O frică colectivă a străinilor a fost rădăcina din spatele multor povești de groază din întreaga lume : în Anglia, “Dracula” a lui Bram Stoker a transformat xenofobia într-un monstru a cărui nume și înfățișare sunt recunoscute si temute de întreaga lume. Singura diferență este că în prezent o mare parte a lumii este globalizată, în timp ce Coreea a menținut în cea mai mare parte o societate omogenă, în special în zonele mai rurale, cum ar fi locul unde se află “The Wailing”.

În frumosul thriller, Jong Goo (interpretat de Kwak Do Won) este un ofițer de poliție într-un oraș mic, unde toată lumea știe pe toată lumea și unde niciodată nu se întâmplă nimic. Brusc, într-o zi, se declanșează o boală care provoacă convulsii și dureri înainte ca cei afectați să devină violenți; se știe puține despre simptome, deoarece sunt descoperite doar corpurile victimelor.

Unii oameni cred că este responsabil un nou venit, împărtășind povești improbabile cu Jong Goo, care nu-i crede până când fiica sa este afectată de “The Wailing”. Un japonez care a venit recent în oraș (jucat de Jun Kinumura) este un posibil suspect, iar locuitorii orașului, inclusiv Jong Goo, încep să-l vâneze.

Familia are , de asemenea, încredere într-un șaman tradițional (interpretat de Hwang Jung Min) care se joacă cu temerile și superstițiile lor pentru a-i păcăli, adăugând la povestea filmului pericolele gândirii tradiționale și teama de schimbare.

Ce alte filme care reflectă societatea în mod profund mai cunoașteți?

Autor: Mădălina Dima

Sursa: soompi.com




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.