Untitled

Procurorii au cerut 35 de ani de închisoare pentru Park Geun-hye, fostul președinte al Coreei de Sud

Procurorii au cerut, astăzi, condamnarea la 35 de ani de închisoare a fostului președinte al țării, Park Geun-hye, la rejudecarea procesului în care este acuzată de laure de mită, abuz de putere şi delapidare, transmite Yonhap.

În cadrul audierilor de la Înalta Curte din Seul, procurorii au cerut ca Park să primească o condamnare de 25 de ani de închisoare, o amendă de 30 de miliarde de woni (24,36 milioane USD) pentru acuzațiile de luare de mită. Ei au cerut, de asemenea, 10 ani de detenție pentru acuzațiile de abuz de putere și alte infracțiuni.

Vă reamintim că Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud, în 2013, a fost destituită din funcție în 2017, în urma unui răsunător scandal de corupție şi abuz de putere. În scandal a fost implicată și prietena și confidenta sa, Choi Soon-sil, alături de care ar fi săvârșit infracțiunea de abuz de putere ca urmare a faptului că a forța marile conglomerate, inclusiv Samsung, să doneze 77,4 miliarde de woni către două fundații aflate sub controlul lui Choi.

Un an mai târziu, Park a fost inculpată suplimentar (în ianuarie 2018 – n.r.), sub acuzația de luare de mită. Este vorba despre 3,5 miliarde woni pe care aceasta i-ar fi primit de la trei șefi ai Serviciului Național de Informații (INS) din mai 2013 și până în septembrie 2016, în urma unei conspirații cu secretarii săi.

Rejudecarea sa a avut loc după ce, în august anul trecut, Curtea Supremă a decis revizuirea dosarului de corupție în care Park a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către instanța de apel. Instanța superioară a declarat că unele dintre acuzațiile de luare de mită trebuie tratate separat, ceea ce ar putea duce la pedepse chiar și mai mari.

În noiembrie anul trecut, Curtea Supremă a dispus, de asemenea, rejudecarea lui Park pentru acceptarea mitei din partea reprezentanților INS, afirmând că achitarea ei de către instanțele inferioare pentru luarea de mită și cheltuielile cu pierderile de la fondurilor de stat ar trebui rejudecată.

Park nu a fost prezentă la audierile de astăzi, la fel cum a boicotat toate procesele în care a fost inculpată.

Ea ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 32 de ani de închisoare pentru luare de mită, abuz de putere, încălcarea legilor electorale şi alte infracţiuni.

În vârstă de 68 de ani, Park Geun Hye este fiica fostului președinte și general al armatei sud-coreene, Park Chung-Hee. In 2013, ea a devenit prima femeie aleasă să conducă statul sud-coreean.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.