descărcare

Fostul președinte sud-coreean, Park Geun-hye, grațiat chiar în Ajunul Crăciunului! Era condamnată la 20 de ani de închisoare

Fostul președinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye – condamnată la 20 de ani de închisoare în urma unui amplu scandal de corupţie care a dus la demiterea sa, în 2017 – a fost graţiată în Ajunul Crăciunului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Justiţiei, Park Beom-kye, din cadrul actualului cabinet al președintelui Moon Jae-in, relatează Digi24.

Potrivit ministrului, fostul președinte sud-coreean figurează pe o listă a persoanelor care beneficiază de o amnistie specială şi a fost graţiată într-o “perspectivă de unitate naţională”.

În vârstă de 69 de ani, Park Geun-hye ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Fiind în continuare prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în urma scrutinului din 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o “listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică.

În urma demiterii sale, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017, surfând pe pierderea credibilităţii conservatorilor. Mandatul actualului lider de la Casa Albastră (Blue House) se va încheia singurul mandat în martie 2022.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii, scrie Agerpres. Atunci când, în ianuarie, sfârşitul procesului lui Park Geun-hye a deschis posibilitatea de a solicita graţierea, serviciile preşedintelui Moon Jae-in au răspuns că “nu este potrivit” să se discute despre amnistie în acel moment.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost “o lecţie istorică”, a subliniat Preşedinţia de la Seul.

În martie, procurorii sud-coreeni au anunţat sechestrul locuinţei fostei preşedinte, care nu a plătit amenda de 16 milioane de euro aplicată pentru corupţie.

Coreea de Sud este cunoscută pentru justiţia sa dură împotriva foştilor şefi de stat. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost condamnaţi cu toţii după încheierea mandatului lor, mai arată sursa citată.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.