VIRUS MUTED K-POP CONCERT

Coreea de Sud, concerte de Anul Nou, fără scandări din partea publicului

Fără cântat la unison, fără dat mâna cu trupa și, vă rugăm, încercați să vă rețineți strigătele de bucurie pentru dumneavoastră. O nouă realitate ciudată a întâmpinat publicul live la un concert de Revelion în Seul, după o lungă pauză pandemică, scrie washingtonpost.com.

„V-a fost dor de noi?” a fost întrebarea lansată de dansatorul principal al supergrupului K-pop Seventeen către o mulțime mută din suburbia Goyang, din Seul. În mod evident absentă a fost explozia familiară de urale. Un avertisment „fără strigăte” a fost transmis în întreaga locație, pe jumătate plină.

Muzica live a fost reluată cu prudență în noiembrie, în temeiul planurilor de redeschidere ale Coreei de Sud sub denumirea „a trăi cu covid-19”, dar concertele au fost abandonate rapid în decembrie, pe fondul unei creșteri a spitalizărilor și a preocupărilor legate de varianta omicron. De Revelion, unele spectacole au continuat, dar în conformitate cu regulile strict impuse privind distanțarea socială, măștile și liniștea dezorientatoare din partea publicului – care în mod normal cântă melodiile împreună cu trupele. În Goyang, numărul mulțimii a fost redus de la aproximativ 5.000 la 2.700.

Membrii personalului de concert se plimbă cu pancarte care spun „Aplauze în loc de urale” la un concert din Goyang, Coreea de Sud, pe 31 decembrie 2021. (Foto: Min Joo Kim/The Washington Post)

Faptul că pandemia nu dă semne de retragere în 2022 a fost un mesaj îngrijorător. Vara trecută, în Japonia, s-a luat în vedere o măsură similiară: fără aplauze pentru Jocurile Olimpice, înainte ca organizatorii să decidă să desfășoare Jocurile de la Tokyo cu locuri în mare parte goale.

„Macar aplaudați-ne? … Este primul nostru concert în persoană într-o perioadă atât de lungă”, a spus Hoshi, un membru al trupei de băieți Seventeen. „Dacă v-a fost dor de noi, aplaudați, aplaudați, aplaudați, aplaudați până când vă iau foc mâinile.”

Fanii au fluturat și lightstick-uri sincronizate prin Bluetooth pentru a lumina în același muzică. O declarație a organizatorilor concertelor – agenția de management HYBE, puterea K-pop din Seul care gestionează spectacole populare, inclusiv BTS – a spus că speră să împiedice „distanța fizică să rezulte într-o distanță psihologică între fani și artiști”.

Fanii își sincronizează lightstick-urile între ei înaintea unui concert K-pop rar din epoca pandemiei, în Goyang, Coreea de Sud, pe 31 decembrie 2021. (Foto: Min Joo Kim/The Washington Post)

„Este dezamăgitor, dar cred că sunt mai încântată doar să-i pot vedea”, a spus Mikaela Hayes, o profesoară internațională de 25 de ani, care a călătorit din sudul insulei Jeju din Coreea de Sud pentru a asista la primul ei concert de la începutul pandemiei.

Concertul a adunat câteva dintre principalele trupe ale agenției HYBE, precum Seventeen, Tomorrow X Together, Enhypen și fromis_9. Însă mega-grupul BTS nu și-a făcut apariția, după ce a anunțat o „perioadă prelungită de odihnă” începând din decembrie.

De altfel, trei membri ai BTS au fost testați pozitiv pentru coronavirus la sfârșitul lunii decembrie, după ce s-au întors în Coreea de Sud din Statele Unite, unde grupul a avut primele concerte cu public, după mai bine de doi ani.

Concertul din Goyang a fost transmis în direct în peste 100 de țări. Vedetele K-pop de la concertul de Revelion și-au împărtășit dorințele pentru 2022 pentru a încheia noaptea.

Participanții la concert își verifică biletele și starea de vaccinare înainte de a intra în sala de concerte din Goyang, Coreea de Sud, pe 31 decembrie 2021. (Foto: Min Joo Kim/The Washington Post)

„Cea mai mare dorință pentru noul an este să avem mult mai multe oportunități precum cea din această seară de a fi împreună cu ai noștri MOA (“MOA” este denumirea fanilor grupului n.r.)”, a spus Soobin, liderul trupei de băieți Tomorrow X Together. În timpul pandemiei, cvintetul a lansat o piesă adolescentină despre cum restricțiile de coronavirus au afectat generația lor într-o melodie numită „We Lost the Summer”.

„Din perspectivă culturală, reluarea muzicii live este de dorit, dar suntem încă îngrijorați de riscurile de infecție”, a declarat Choi Jong-hyun, un oficial guvernamental al orașului Goyang, care a inspectat locația înaintea concertului. „Încercăm să găsim un echilibru aici.”

În luna martie a acestui an, BTS urmează să organizeze concerte în Seul, pe stadionul Jamsil. însă din cauza noii variante este posibil ca acestea să fie doar transmise online. Conform unor noi reglementări, concertele pe stadioane mari au fost limitate la prezența a doar 4.000 de fani, potrivit Naver News.

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.