Coreea de Sud si-ar putea alege presedintele pe 9 mai

Guvernul de la Seul a stabili data alegeriilor prezidentiale. “Dupa cum multi oameni s-au gandit, noi, de asemenea, am decis pe plan intern ca in data de 9 Mai sa aiba loc desfasurarea alegeriilor prezidentiale”, a declarat un înalt oficial al Ministerului de Interne, citat de agentia Yonhap. Reprezentantul guvernamental a precizat insa ca alegerea datei trebuie discutată si cu Comisia Națională Electorală. “Datorita importantei pe care o are, ea (data organizarii alegerilor prezidentiale -n.r.) trebuie să fie raportata la intalnirea Cabinetului si in cadrul altor proceduri administrative”, a mai spus oficialul guvernamental.

Potrivit legii, alegerile prezidențiale trebuie să fie anunțate cu cel puțin 50 de zile înainte. Datorita acestui fapt, ramane o “fereastra” de 11 zile intre 29 aprilie si 9 mai, insa multi se asteapta ca aceasta sa scada datorita sarbatoriilor ce au loc la inceputul lunii mai.

Conform legii, data alegerilor prezidentiale nu este obligatorie sa fie aprobata de Cabinet, insa guvernul ramane la ideea ca este o data importanta si de aceea trebuie discutata, urmand sa se decida daca va fi suprapusa cu o sarbatoare legala sau nu.

Guvernul este așteptat să organizeze o întâlnire de Cabinet în această săptămână pentru a finaliza planul, după care președintele interimar și, totodata, prim-ministrul Hwang Kyo-Ahn (foto) va anunța data.

Va reamintim ca tribunalul coreean a descis eliberarea din functie a presedintei Park Geun-hye ca urmare a acuzatiilor de coruptie care i-au fost aduse. Prin lege, Coreea de Sud este obligată să organizeze alegeri prezidențiale în termen de 60 de zile de la data eliberarii din functie. (Ioana Codrean)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.