Președintele Moon Jae In promite independența agenției de spionaj

Vineri, 20 iulie, Președintele Moon Jae In a promis garantarea independența Serviciului Național de Informații (SNI) și că va ajuta agenția să fie eliberată de sub influența politică.

“Cu certitudine promit că guvernul nu va folosi niciodată SNI în scopuri politice.” A declarat președintele, după ce a primit un raport al agenției de spionaj. “Nu vă voi cere niciodată să-mi fiți loiali.”

Informarea a marcat primul raport oficial din partea SNI de când Moon Jae In a venit la putere în mai 2017, deși Cheong Wa Dae (Casa Albastră), în special Oficiliu Național de Securitate (ONS), a lucrat alături de agenția de spionaj pentru a se uni cu Coreea de Nord.

Președintele Moon a afirmat că SNI a jucat un rol important în ajutarea organizării summit-ului istoric dintre cele două Corei și a meeting-ului cu Statele Unite.


Șeful SNI, Suh Hoon, a vizitat Phenianul, împreună cu conducătorul ONS, Chung Eui Yong, în martie. Încă de atunci, vizita lor a condus spre cele două summit-uri inter-coreene, la fel și către summit-ul istoric dintre Kim  Jong Un și Trump, ținut în Singapore, luna trecută.

Însă, președintele a cerut eforturi minuțioase pentru a efectua o reformă profundă a agenției, care a fost supusă criticilor din cauza implicării în afacerile politice din guvernele anterioare.

Sub conducerea guvernelor anterioare, se spunea că SNI efectua rapoarte zilnice către președinte și către secretarii prezidențiali. Dar, președintele Moon a ordonat discontinuitatea acestei practici imediat după ce a venit la președinție, observând că agenția de spionaj a fost adesea folosită de Cheong Wa Dae pentru a se amesteca în politica locală.

SNI este acuzată că a influențat opinia politică, în trecut, prin publicarea și manipularea comentariilor privind știrile din mediul online.

Ca partea a eforturilor de a preveni amestecările politice, guvernul Moon Jae In a decis să îndepărteze complet activitățile de anti-spionaj locale ale SNI de pe lista sa de sarcini.

Sursa: koreaherald.com

(Traducerea: Elena Rădulescu)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.