1311896

2019 – Anului Porcului De Aur

Expresia „새해 복 많이 받으세요” (Noroc în noul an!) capată un sens aparte în acest an lunar nou (Seollal), întrucât intrăm în Anul Porcului de Aur. Coreea de Sud folosește zodiacul chinezesc, care este împărțit într-un ciclu de 12 ani, fiecare dintre acești 12 ani fiind reprezentat de un animal (șobolan, vacă, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, porc) ceea ce înseamnă că Anul Porcului apare la fiecare 12 ani. Anul acesta, anul 2019, este Anul Porcului, ultimul dintre cele douăsprezece semne animate ale zodiacului chinez. Anul acesta este un an excepțional de bun augur, deoarece nu este doar un an regulat al porcului, ci mai degrabă Anul Porcului de Aur.

În Coreea, purcelul reprezintă bogăție, abundență și noroc. S-ar putea să fi auzit că un vis despre un purcel înseamnă că trebuie să dai buzna la loterie. Se crede că purceii pot îndepărta ghinionul; însă dacă visați un purcel plecând din casă, atunci e o premoniție de rău augur. Porcul este asociat în mod obișnuit cu banii deoarece caracterul chinezesc pentru ”porc” (豚) și cuvântul coreean pentru ”bani” (돈) se pronunță la fel – don. Dacă veți avea ocazia sa vă plimbați prin piețe tradiționale coreene (exemplu Namdaemun) puteți întâlni standuri întregi cu căpățâni de porc fierte care sunt cumpărate de obicei de persoane care își lansează o afacere, și-au cumpărat o casă nouă sau o mașină nouă. De obicei, la ceremonia de lansare a unei întreprinderi (gosa, 고사) capul unui porc stă ca o ofrandă pe un altar în fața magazinului, sperând că norocul pe care îl produce porcul se transformă în succes financiar pentru afacere. Porcii sunt, de asemenea, asociați cu abundența datorită nașterii multor purcei și furnizării de carne și grăsime. În plus, caracterul chinezesc pentru “acasă” este o combinație a caracterelor pentru “casă” și “porc”.

În acest an, în 2019, zodia chineză cade pe semnul “porc” (cu anul precedent al porcului fiind anul 2007). Cu toate acestea, fiecare dintre cele 12 semne animale ale zodiacului chinez se combină liniar cu unul dintre cele 5 “tulpini cerești” (천간), creând 60 de combinații care sunt ciclice. Fiecare animal zodiacal este marcat de unul dintre cele cinci elemente ale naturii (pământ, metal, apă, lemn, foc). Așadar, acest an corespunde combinației “pământ-porc” conform ciclului sexagenar – folosit pentru măsurarea anilor în China și în alte părți ale Asiei de Est. Pământul este reprezentat de culoarea galbenă (aur) transformând anul 2019 în Anul Porcului de Aur.

Printre cei mai superstițioși se preconizează o rată a natalității mai mare, deoarece părinții profită de acest an promițător. Cei născuți în Anul Porcului se pot aștepta la o viață sănătoasă și bogată. Companiile au început să valorifice acest lucru promițând produsele “Golden Pig” pentru nou-născuți, pentru a-i pregăti pentru o viață plină de confort. Cei care se nasc în Anul Porcului (2019, 2007, 1995, 1983, 1971, 1959 etc.) sunt considerați loiali, curajoși și atenți. Ei au minți curioase și sunt sociabili, cultivând prietenii de lungă durată. De asemenea, au inclinații artistice și iubesc lectura.

În acest an, de Seollal, coreeni pot vizita templul Bulguksa, din patrimoniul UNESCO, la a cărui intrare sunt întâmpinați de o statuie de aur a unui porc, veche de peste 250 de ani. Se crede ca atingerea statuii aduce noroc și bogăție. În Incheon, există și un parc tematic dedicat purceilor unde vizitatorii pot urmări showuri live de dresaj. Parcul tematic are și un muzeu dedicat animăluțelor cu exponate din peste 23 de țări unde pot descoperi originile pușculiței în formă de purcel precum și originea șamanică a ritualului gosa.

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.