AEN20210224007100315_01_i_P4

Un val de acuzații de bullying zguduie industria de divertisment din Coreea

Recent, Coreea de Sud se confruntă cu un val de controverse legate de agresiune școlară care se tot mărește mai mult decât am fi crezut.

Pornind de la voleiul profesionist, recentul scandal al agresiunii școlare a s-a tot răspândt și a ajuns să cuprindă și scena divertismentului coreean, cu implicarea unor  nume cunoscute  de vedete k-pop, actori de film și  televiziune potrivit unui comunicat Yonhap.

Aș spune că totul a pornit de la faptul că săptămâna trecută jucătoarele de volei, mai exact surorile gemene populare Lee Jae-yeong și Lee Da-yeong de la echipa Heungkuk Life Pink Spiders, au părăsit curtea de judecată  după ce au recunoscut actele de violență din trecut, care s-au petrecut în timpul în școlii.

This file photo from Oct. 21, 2020, shows Lee Da-yeong (L) and Lee Jae-yeong of the Heungkuk Life Pink Spiders during a women's V-League match against GS Caltex Kixx at Jangchung Arena in Seoul. (Yonhap)

Apoi acuzații similare au fost ridicate împotriva mai multor sportivi profesioniști de baseball de la echipele Hanhwa Eagles și Doosan Bears.

Nu aș putea să explic cum de s-a întâmplat dar acuzațiile de violență în scolă sau bullying s-au mărit într-un interval destul de scurt de timp  și au ajuns la alte persoane din alte industrii.

Mai exact veștile  unor astfel de acte din trecut  au ajuns să se extindă  în cadrul industriei de divertisment. Tinerii actori  cu o carieră în evoluție  dar și starurile k-pop nu au fost ferite  de astfel de acuzații.

Joe Byeong-Gyu - AsianWiki

Mai exact, avem cazul actorului Cho Byung-kyu, care a devenit cunoscut  după apariția în dramele de succes  „Sky Castle” (2018) și „The Uncanny Counter” (2020). El a fost acuzat că și-a agresat verbal unii dintre colegii de școală în timp ce studia în Noua Zeelandă. Dar agenția sa, care a respins în mod constant astfel de afirmații, a declarat că actorul a primit scuze de la persoana care l-a acuzator, care ulterior a eliminat și postările aferente acestui scandal.

Kim Dong-Hee (1999) - AsianWiki

Un alt caz asemânător este cel al actriței Park Hye-soo, care a jucat în filmul de comedie „Samjin Company English Class” (2020). Ea s-a trezist cu acuzația că ar fi presupusul autorul al unor acte de violență școlare, în timp ce actorul Kim Dong-hee, care a apărut în seriale de succes precum „Itaewon Class „(2020) și „ Extracurricular ”(2020) nu a putut evita și a ajuns să fie implicat în acest scandal.

În plus, toata această controversă s-a rostogolit atât de mult încât a ajuns să implice până la 10 vedete K-pop, inclusiv Hyunjin, membru al grupului de băieți Stray Kids; Kihyun din Monsta X și Chuu din trupa de fete Loona. Ei și-a văzut numele citate în plângerile online privind violența școlară din ultima săptămână.

Deși agențiile actorilor și cântăreților în cauză au negat cu tărie acele acuzații, o serie de dezvăluiri ulterioare ale violenței lor din trecut au apărut în diverse comunități online și pe rețelele de socializare și s-au răspândit în mod rapid, afectând foarte mult imaginea celor implicați.

Experții coreenii au remarcat că astfel de acuzații apărute în online nu reprezintă o noutate pentru divertismentul din Coreea de Sud, deși “vocile” din trecut erau relativ mai slabe decât cele actuale, în timp ce agresiunea școlară a rămas o problemă nerezolvată în sistemul educațional din țară.

Un sondaj guvernamental realizat recent a arătat că mai mult de unul din 100 de elevi din școala elementară sau secundară  au mărturisit că au suferit o formă de abuz la școală în 2019.

„Violența în școală trebuie rezolvată în principiu de sistemul școlar”, a spus criticul de cultură Kim Heon-shik. “Dar instituția publică nu funcționează bine și victimele apelează la un mijloc privat”.

În plus, el a spus că fanii/ internauții au nevoie de o imagine morală sau mai bine zis un trecut curat pentru vedete, deoarece influența globală a culturii pop coreene este în creștere și oamenii cred că, de fapt, vedetele reprezintă Coreea .

„În aceste zile, un cântăreț sau actor coreean poate apărea simultan pe multe platforme de peste tot în lume ”, a spus el. „Oamenii vor ca ei să fie curați moral și etic”. Aceast lucru poate explica motivul pentru care internauții coreeni ajung să arate o atitudine ostilă față de cântărețul/ actorul care ajunge să fie implicat într-o acuzație de bullying chiar dacă acuzația este adevărată sau nu.

Există voci care susțin că agențiile care îi reprezintă pe artiști ar trebui să fie mai atente încă de la început, să dezvolte un fel de strategie de investigare atunci când se gândesc să aleagă persoanele pe care le vor debuta ulterior.

Totuși, expertul a rămas precaut în legătură cu acuzațiile false, spunând că este greu de verificat dacă cele relatate prin intermediul unor postări online sunt adevărate sau nu. Dar astfel de acuzații neîntemeiate sunt suficient de puternice pentru a funcționa ca o „pedeapsă publică” care dăunează carierei tinerilor debutanți sau chiar celor mai consacrați în industrie.

„Aceste revelații se bazează pe anonimat în comunitățile online și în rețelele de socializare și încă nu este clar ce este exact hărțuirea școlară”, a spus el. “Este periculos ca oamenii să poată fi influențați de descrieri subiective și amintiri din trecut ale victimelor și martorilor”.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.