sujeonggwa-Korean-cinnamon-ginger-punch-photo

Să încercăm Sujeonggwa- punch cu kaki și scorțișoară!

Lunile de toamnă au multe de oferit, pe lângă peisajul minunat pe care îl putem vedea la tot pasul, mai că vin cu festivaluri ca Chucheok, o sărbătoare foarte importantă pentru coreeni dar și cu activități de recoltare a fructelor și legumelor. În majoritatea ocaziilor, fructele sunt obligatorii pe masă oricărei familii coreene.

Știați că un anumit tip de fruct este foarte căutat de poporul coreean? Este vorba despre coloratul și deliciosul Kam (감)/ Persimmons sau cum s-ar traduce la noi kaki. Vreau să vă spun că acest fruct are mai multe utilizări și câteva informații despre el chiar în rândurile următoare.

Sezonul de recoltare în Coreea este sezonul de toamnă, mai exact sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii decembrie. De asemenea  este singurul sezon  în care fructele de kaki se găsec din abundență. În această perioadă din an, ele sunt  vândute peste tot – de la piețe în aer liber, magazine alimentare, până la stații de metrou. Pentru aproximativ 1.000 de woni, în Coreea se pot cumpăra 4 -5 fructe de kaki. 

Un alt aspect important la acest fruct este că este sănătos, bogat în potasiu, magneziu și vitamina A. Există două tipuri de 5 kaki  care se găsesc în Coreea.

Un tip se numeste Hachiya Persimmon (떫은 감-tteolbeun gam), care s-ar traduce ca kaki acru. Acest tip de kaki are culoarea  portocalie profundă, o formă de rotundă, moale și este adesea confundat cu o roșie la prima vedere. Odată ce fructele sunt coapte, este moale, dulce și are o pulpă bogată. Atunci când se consumă, poate chiar să cauzeze mici accidente.

  농협유통 올해 첫 출하 대봉시, 진짜로 숙취 잡는 감?    상주 곶감 생산량 줄 듯…떫은 감 40∼50% 감소 때문 | 연합뉴스

Celălalt tip este Persimmom Fuyu (단감, sau „dan gam”), care se traduce prin kaki dulce. Acest tip are coaja de culoare portocalie deschisă, este rotundă cu fundul plat și are o aromă crocantă asemănătoare unui dovleac. Se pot mânca când sunt aproape coapte, cu sau fără piele. 

피로회복, 숙취, 해독에 좋은 버릴게 없는 천연보약 단감의 효능과 부작용 [단감 활용법 ㅣ감꼭지차 효능과 만드는법]         비타민C 레몬의 1.5배, 가을의 천연보약 단감 : 뉴스 : 동아닷컴

Chiar dacă poate nu ați remarcat până acum acest fruct, culorile lor bogate cu siguranță „condimentează” imaginea și bucătăria coreeană  într-un mod frumos. Vreau să vă mai spun că arbori de kaki se găsesc în toată Coreea, în special în regiunile muntoase  și de asemenea din acest copac coreenii realizează obiecte de mobilier. 

Acum a venit timpul să vă prezint o rețetă foarte simplă în care acest fruct se poate folosi, pe care coreenii o apreciază și o prepară în sezonul de toamnă și numai. Se numește Sujeonggwa (수정과) și este de fapt un fel de punch care conține puține ingrediente.

Ingrediente necesare: 

~~~~🍊 4-5 fructe kaki uscate

~~~~🍊 5 bețișoare de scorțișoară

~~~~🍊 1 cană și jumătate de ghimbir tăiat felii

~~~~🍊 1 cană de zahăr

~~~~🍊 câteva semințe de pin

~~~~🍊 7 căni jumătate sau 8 de apă

Foto: Caroline’s Cooking

Mod de preparare:

1. Primul pas este să spălați, curățați și tăiați în felii mici ghimbirul. Ca unitate de măsură (gramaj) ar trebui să folosiți o cană mică (orientativ), prin urmare ghimbirul trebuie să încapă  într-o  cană mică și jumătate. Se pune ghimbirul într-o oală sau un fierbător.

2. Apoi se iau 5-6 bețișoare de scorțișoară și se adaugă peste ghimbirul tăiat.

3. Se adaugă apoi 7 căni (aceeași unitate de măsură ca la ghimbir)/ 7 căni jumătate sau 8 de apă peste amestecul de ghimbir cu scorțișoară. Se pune oala la fiert la foc mare pentru 20 de minute (poate fi acoperit amestecul).

4. Apoi reduceți focul la mediu și mai fierbeți amestecul pentru încă 25 de minute.

5. Se adaugă apoi peste amestecul de pe foc o cană cu zahăr. Se amestecă cu o lingură pentru până când zahărul s-a topit și se poate lua de pe foc pentru ca amestecul să se răcească.

6. Acum se curăță fructele de kaki uscat/confiat,  mai exact tulpina lor și apoi se spală.

7.  Se iau câteva  semințe de pin și se curăță de pieliță.

8. Se strecoară amestecul de pe foc cu ajutorul unei strecurători, pentru că avem nevoie doar de lichid, nu și de ghimbir.

9. Punch-ul obținut se pune într-un bol de sticlă sau o cană mare și apoi se adaugă peste el fructele de kaki.

10. Pasul final este să acoperiți vasul cu o folie să puneți amestecul la frigider pentru cel puțin 12 ore. Este important de știut că băutura obținută poate rezista la frigider chiar mai mult de o săptămână.

11. Se scoate băutura de la frigider și se pune în boluri. Fiecare bol/ porție ar trebuie să aibe un fruct kaki și câteva nuci de pin presărate deasupra. Se poate consuma așa cum este sau se poate adauga cuburi de gheață peste.

Foto: maangchi

 

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.