IOAN

Tânărul artist Jung JongSoo duce muzica naiului românesc în Coreea de Sud!

Muzica este limba universală ce nu cunoaște granițe – nu ține cont de rasă, de limite geografice, de culoarea pielii… de nimic. Muzica reușește să conecteze oamenii de pretutindeni și să ne vindece într-un mod în care nimic altceva nu poate. În legătură cu această idee, am să vă povestesc puțin despre tânărul sud-coreean Jung JongSoo, care face magie cântând la un instrument popular autentic originar din România, și anume naiul. Unii dintre voi probabil îl cunoașteți deja. Publicul din România a fost întotdeauna fascinat de momentele sale artistice, iar acum este timpul ca iubitorii de muzică din Coreea să-i descopere talentul incredibil, pentru că s-a întors acasă!

Crescut într-o familie iubitoare de muzică, JongSoo a descoperit naiul pe vremea când era doar un copil care obișnuia să cânte în corul bisericii și s-a îndrăgostit de el instantaneu. Așa că a început să învețe despre instrument la vârsta de 12 ani de la domnul Kwang Il Hong, profesorul său, iar mai târziu a studiat muzica la Universitatea Sejong din Seul. El a fost de fapt primul student coreean care a absolvit secțiunea de nai!

Cu o motivație puternică, JongSoo a venit în România, mai precis în București, în urmă cu 4 ani, pentru a descoperi secretele instrumentului nostru tradițional de la cei mai buni specialiști.  JongSoo și-a urmat pasiunea și a studiat muzica tradițională și clasică românească la Universitatea Națională de Muzică București și, deși s-a luptat cu o limbă necunoscută, românii l-au ajutat, s-a acomodat și a absolvit fără probleme. Acum are un master în nai și chiar și un nume autentic românesc – Ioan!

Talentul său l-a impresionat pe maestrul naiului Gheorghe Zamfir, cunoscut și sub numele de „Regele flautului”, care a acceptat să-i fie profesor și l-a îndrumat. Trebuie să reamintesc aici faptul că Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, coral, vocal, instrumental și simfonic, cu peste 120 de milioane de discuri vândute în toată lumea, peste 160 de albume și 100 de discuri de aur și platină, alături de un număr mare de premii și onoruri la nivel mondial. Să fii apreciat de un asemenea om este într-adevăr ceva extraordinar.

În 2019, JongSoo a cântat cu domnul Zamfir la Festivalul Internațional de Folclor, Muzică și Tradiții de la București și a fost una dintre cele mai bune reprezentații pe care le-am văzut. Am avut șansa să-l văd și eu pe artist cântând live la multe evenimente culturale locale și trebuie să recunosc că de fiecare dată mi-au dat lacrimile – ceea ce mi se întâmplă rar – așa că emoțiile pe care reușește să transmită prin muzică sunt fantastice. Vă las aici momentul artistic al domnului Gheorghe Zamfir împreună cu Jung JongSoo și vă invit să experimentați și voi senzația de “piele de găină” urmărind și celelalte clipuri de pe canalul de YouTube al artistului – https://www.youtube.com/watch?v=oxVRnDWs9I0 

Acum, deși JongSoo a avut o experiență plăcută în „țara sa de adopție”, s-a întors recent în Coreea pentru a dezvălui muzica de nai oamenilor de acolo și, de asemenea, pentru a promova prietenia dintre România și Coreea. Și face deja o treabă uimitoare!

Am fost surprinsă să aud că în Coreea de Sud există mai multe cluburi de nai, situate în Gwangju, Busan și Incheon, ultimele două fiind deschise recent. JongSoo a fost invitat să cânte acolo în calitate de cel mai tânăr interpret profesionist de nai din țară. De asemenea, îl puteți vedea în fotografia de mai sus oferind lecții de nai cursanților. Mai mult, la începutul acestei luni, artistul a performat și cu trupa Jazz Trio a lui Lee Cheol Hoon în cadrul concertului Yongsan War Memorial of Korea Culture 365 Healing în fața unui public numeros.

Dar vestea cea mare este că JongSoo va avea primul său concert pe 22 aprilie 2022, ora 19:30, în Sala de Artă Yeongsan, situată în Yeongsan-gu! Imediat ce evenimentul a fost anunțat, au fost deja vândute peste 150 de bilete. Din cauza distanțării sociale, vor fi disponibile doar 295 de locuri. Biletele pot fi găsite pe Interpark și costă 30.000 de woni fiecare. Spectacolul va dura 80 de minute, cu o pauză de 15 minute. Deci, dacă vă veți afla în Coreea la momentul respectiv, asigurați-vă că vă luați un bilet cât mai curând posibil – va merita fiecare bănuț!

Povestea lui Jung Jong-soo este cu adevărat inspirațională! El este dovada vie că ar trebui să facem ceea ce ne place, să ne urmărim visele, să profităm de orice ocazie, să plecăm în aventuri fără nicio teamă și să evoluăm pur și simplu, având încredere în noi înșine. Totul este posibil dacă crezi asta și muncești din greu.

Sunt sigură că este doar o chestiune de timp până când JongSoo va deveni unul dintre cei mai cunoscuți naiști din lume. Așa că haideți să sprijinim acest tânăr talent în călătoria sa muzicală uimitoare, pentru că o merită cu adevărat!




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.