Untitled

Măsuri draștice din cauza taifunului Khanun: cel puţin 10.000 de persoane evacuate + sute de curse aeriene și feroviare anulate

Cel puţin 10.000 de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie şi sute de curse aeriene şi feroviare au fost anulate joi la Busan, oraş din sudul Coreei de Sud, din cauza furtunii Khanun, relatează agenţiile AFP şi Reuters preluate de Agerpres.

Însoţit de ploi abundente şi de vânt intens, taifunul Khanun, care a măturat Japonia înainte de a se îndrepta către sudul Peninsulei Coreene, a atins zona de uscat în jurul orei locale 9:20 (00:20 GMT).

Furtuna ar urma să se îndrepte apoi spre nordul peninsulei, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Coreea de Sud.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, o persoană a murit iar o alta a fost dată dispărut, joi.

Premierul Han Duck-soo a solicitat autorităţilor locale să asigure evacuarea tuturor locuitorilor din zonele cu risc ridicat.

Ministerul de Interne din Coreea de Sud a cerut populaţiei “să se abţină să iasă afară până la sfârşitul taifunului”.

Avertismente de taifun au fost emise în toată ţara. Până vineri dimineaţă sunt prognozate cantităţi de precipitaţii de până la 500 de milimetri în regiunile costiere din nord-est şi de 100-200 de milimetri la Seul şi zonele limitrofe.

Oraşul-port Busan a fost măturat de vânturi puternice, cu rafale de până la 145 km/h. Multe magazine şi cafenele au fost închise. Ploi abundente s-au abătut şi asupra capitalei Seul.

Cel puţin 330 de zboruri au fost anulate până joi, iar legăturile maritime şi feroviare au fost întrerupte, potrivit autorităţilor.

Conform Ministerului Educaţiei, peste 1.500 de grădiniţe şi şcoli au fost închise, cursurile fiind amânate sau având loc online.

Zeci de mii de persoane care campau la o Adunare Mondială a Cercetaşilor din sudul ţării au fost evacuate marţi ca măsură de precauţie. Participanţii fuseseră deja afectaţi de un val de căldură, săptămâna trecută.

Peste 40 de persoane au murit în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren la jumătatea lunii iulie, în mijlocul musonului de vară.

În 2022, Coreea de Sud a înregistrat ploi şi inundaţii record, care au ucis 11 persoane.

Guvernul a indicat ulterior că a fost înregistrat cel mai mare nivel de precipitaţii de la debutul măsurătorilor, în urmă cu 115 ani, dând vina pe schimbările climatice.

În Japonia, furtuna a determinat unele districte din regiunea sudică Miyazaki să emită cel mai înalt nivel de alertă în cursul nopţii, îndemnându-i pe locuitori “să se pună imediat la adăpost”, din cauza riscului de alunecări de noroi.

Anunţuri de evacuare au fost emise şi în unele zone din regiunile Ehime, Kochi şi Oita (sud-vest), potrivit postului de stat NHK.

Începând de joi dimineaţă, peste 10.000 de gospodării de insula Kyushu erau încă private de energie electrică.

Japan Airlines şi All Nippon Airways au anulat aproximativ 80 de zboruri în total pentru ziua de joi, au declarat pentru AFP purtătorii de cuvânt ai acestor companii.




There is 1 comment

Add yours
  1. Advertoriale SEO

    Furtuna Khanun a adus daune, dar este important sa ne amintim ca inamicul major este schimbarea climatica. Mai nou, efectele schimbarilor climatice sunt tot mai evidente si este important sa fim unitari in lupta pentru a salva planeta. Suntem responsabili pentru ceea ce se intampla, dar impreuna putem schimba trecutul si viitorul.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.