aen20240131011500315_05_i

Lucrări ale artiștilor de top din Coreea, inclusiv colecția lui RM din BTS, vor fi expuse la Bienala de la Veneția

De la maestrul coreean de artă abstractă Yoo Young-kuk (1916-2002) la Seundja Rhee (1918-2009), una dintre puținele artiste abstracte coreene din prima generație, Pavilionul coreean are multe de oferit la Bienala de Artă de la Veneția din acest an, scrie Yonhap.

Cea de-a 60-a ediție a Bienalei, unul dintre cele mai mari și mai influente evenimente de artă din lume, capătă o importanță suplimentară pentru arta sud-coreeană, deoarece țara intenționează să sărbătorească cea de-a 30-a aniversare a pavilionului său.

La o conferință de presă, președintele Consiliului pentru Arte din Coreea (ARKO), Choung Byoung-gug, și-a amintit o ocazie din 1993, când artistul vizual vizionar Paik Nam-june s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Kim Young-sam pentru a face apel la necesitatea construirii unui pavilion coreean în Venetia. La acea vreme, Choung lucra ca asistent al fostului președinte.

Condus de Paik, care a reprezentat Germania și a câștigat Leul de Aur la începutul aceluiași an, și colegii săi care au păreri asemănătoare, Pavilionul Coreean a fost deschis ca ultimul pavilion național din parcul întins Giardini în 1995. De atunci, a servit drept rampă de lansare pentru artiști coreeni talentați, dar mai puțin cunoscuți, inclusiv tineri, în curs de dezvoltare, pe scena artei globale.

Pentru a organiza un spectacol mai eficient, agenția de promovare a artei de stat ARKO a invitat alte șapte instituții de artă publice și private, inclusiv Fundația Bienalei Gwangju, la conferința de presă, pentru a picta o imagine holistică a ceea ce se pregătesc vizitatorii Pavilionului Coreean.

Într-o expoziție specială, intitulată „Fiecare insulă este un munte”, ARKO va prezenta și evidenția lucrările celor 38 de artiști care au reprezentat țara la Bienală în ultimele trei decenii, subliniind puterea artei în a lepăda diviziunile sociale și resentimentele.

Artistul multimedia și de instalații Koo Jeong A, care va reprezenta țara la evenimentul din acest an, va avea un spectacol separat, a spus ARKO. Cunoscută pentru lucrările ei, Koo reinventează spațiul și evocă amintiri subiective prin elemente invizibile.

Picturile majore ale maestrului de artă abstractă Yoo vor fi expuse la Fondazione Querini Stampalia, o instituție culturală istorică fondată în 1869, în prima sa expoziție din Europa.

Expoziția, „A Journey to the Infinite” („O călătorie către infinit” n.tr.), include 30 de picturi în ulei și 14 imprimeuri care au fost rar văzute în public, a declarat curatorul expoziției, Kim In-hye, în timpul evenimentului.

„Mă aștept ca expoziția să servească drept un moment pentru a sugera diversitatea artei sud-coreene”, a spus ea, adăugând că picturile în ulei ale regretatului artist în mare parte au fost pictate la sfârșitul anilor 1960, când artistul a produs unele dintre cele mai bune lucrări ale sale.

„Unul dintre tablourile din 1968 este de fapt împrumutat de la RM”, a spus ea, referindu-se la liderul supergrupului K-pop BTS, unul dintre cei mai influenți patroni ai artei din țară.

Alți artiști proeminenți care vor fi prezentați includ artistul vizual Lee Bae și Shin Sung Hy (1948-2009), care au fost pionieri într-o lume artistică unică pentru a depăși limitarea cadrului pânzei și au inventat „Nouage”, metoda de țesut și înnodare a fâșiilor pictate pe pânză.

Bienala se va deschide pe 20 aprilie.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.