getty images

Seulul va fi primul oraș care se va alătura metaversului

Pe 3 noiembrie, oficialitățile din Seul au anunțat un plan de a pune la dispoziție o varietate de servicii publice și evenimente culturale în metaverse, un internet imersiv care se bazează pe realitatea virtuală, potrivit qz.com. Dacă planul are succes, locuitorii Seulului pot vizita o primărie virtuală pentru a face orice, de la vizitarea unui sit istoric până la depunerea unei plângeri civile, purtând ochelari de realitate virtuală.

Investiția de 3,9 miliarde de woni (3,3 milioane de dolari) face parte din planul pe 10 ani al primarului Oh Se-hoon pentru orașul Seul, care are ca scop îmbunătățirea mobilității sociale în rândul cetățenilor și creșterea competitivității globale a orașului. De asemenea, se folosește și de “Digital New Deal” din Coreea de Sud, un plan la nivel național pentru a îmbrățișa instrumentele digitale și AI pentru a îmbunătăți asistența medicală, infrastructura centrală și economia în redresarea sa din criza economică cauzată de covid-19.

Potrivit HotNews, Metaverse este un univers online, un spațiu virtual în care oamenii pot utiliza avataruri și interacționa cu alți vizitatori. E ca un joc. The Washington Post spunea că este mai mult decât un joc, îl descria ca pe un loc care reproduce mai tangibil multe aspecte comune ale vieții reale, inclusiv socializare, comerț și divertisment.

via Getty Images

Cum va opera metaversul municipal al Seulului

Guvernul metropolitan al Seulului își va dezvolta propria platformă metaverse până la sfârșitul anului 2022. Până când va fi pe deplin operațional în 2026, va găzdui o varietate de funcții publice, inclusiv o primărie virtuală, precum și spații care deservesc sectorul de afaceri; un incubator fintech; și o organizație de investiții publice.

Platforma va începe cu o ceremonie virtuală cu sunet de clopoței, chiar de Anul Nou în decembrie. În 2023, orașul intenționează să deschidă „Centrul Metaverse 120”, un loc pentru servicii publice virtuale, unde avatarurile vor gestiona preocupările cetățenilor care anterior puteau fi abordate doar mergând fizic la primărie.

Până acum, planul oferă detalii rare despre ce  dispozitive vor folosi cetățenii cu exactitate pentru a accesa platforma metaverse, deși oficialii orașului subliniază că scopul este de a extinde accesul la serviciile publice ale orașului, indiferent de geografie sau dizabilități. Dar echipamentele specializate ar putea fi o barieră pentru mulți oameni. Căștile de realitate virtuală se vând încă pentru 300 și 600 de dolari și nu sunt la fel de accesibile ca smartphone-urile și computerele.

via Getty Images

Următoarea frontieră a “orașelor inteligente”

Guvernele municipale folosesc tehnologia digitală și date în timp real pentru a optimiza operațiunile orașului, ca parte a mișcării „orașe inteligente”. Metaversul ar putea fi următoarea sa evoluție. Deși detaliile despre modul în care va funcționa metaversul sunt încă neclare, chiar și pentru companiile care încearcă să-l construiască, este un pas următor natural pentru Seul.

Orașul sud-coreean plănuiește să folosească inteligența artificială pentru a-și monitoriza canalizările și centrele de deversare a apei. Un chatbot AI servește drept administrator public, răspunzând întrebărilor și plângerilor publice legate de orice, de la încălcările legate de locurile de parcare până la protocoalele covid-19. La începutul acestui an, Seulul a lansat planuri pentru o rețea publică de internet pentru lucruri – o serie de senzori și stații de bază în întreg orașul care colectează date despre lucruri precum traficul, siguranța publică și valorile de mediu și le furnizează într-o platformă centrală de operațiuni gestionată de muncitori din oraș.

Viitorul metaversului este construit aproape în întregime de companii. Microsoft, Nike și compania-mamă a Facebook, Meta, toate mizează pe afacer imobiliare digitalizate. Coreea de Sud este printre singurele guverne care încearcă să recreeze piața publică virtuală. Dar dacă pot, ar putea extinde utilitatea metaversului la milioane de cetățeni care în alte circumstanțe ar putea fi excluși.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.