AEN20180222011852315_01_i

Dublă olimpică pentru Coreea în proba masculină de 500 de metrii patinaj viteză

Coreea de Sud a reuşit joi, 22 februarie, să obţină o dublă olimpică datorită patinatorilor Hwang Dae-heon şi Lim Hyo-jun, care au luat argintul şi, respectiv, bronzul la proba masculină de 500 de metrii patinaj viteză, informează agenţia naţională de ştiri Yonhap.

Hwang, care și-a îndeplinit deja visul din copilărie de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, a adăugat un bonus acestuia câştigând în cele din urmă prima sa medalie de la PyeongChang, în proba scurtă de 500m patinaj viteză.

Potivit sursei citate, pe vremea când era în primului său an la școala elementară, Hwang a spus că visul său este acela de a se alătura echipei naționale și că ar trebui “să practice din greu” pentru a-și atinge scopul.

Nu numai că şi-a îndeplinit idealul din copilarie la vârsta de 18 ani, dar a transformat în realitate şi dorinţa sud-coreenilor de a obţine o medalie la această probă.

Coreea de Sud nu a reușit să obțină medalii la această disciplină în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din Sochi, dar coechipierii săi Lim Hyo-jun și Seo Yi-ra au câștigat atunci aurul și bronzul în competițiile de 1.500m și 1.000m.

Conform informaţiilor oferite de Yonhap, inițial, sportivul nu a reușit să se califice pentru  Jocurile de Iarna din 2018 și a fost considerat doar un înlocuitor.

În 2016, însă, poliția a acuzat cinci patinatori de viteză de pariuri sportive puse regulat pe site-uri ilegale, trei dintre ei fiind printre primele opt persoane care au fost alese pentru echipa națională.

Ei au fost scoşi din echipă, deschizând calea pentru Hwang să-şi transforme visul în realitate, aşa că, el a profitat de ocazia ivită şi a devenit o nouă stea în acest sport.

În ultimul sezonul 2017-2018, Hwang a luat acasă trei medalii de aur şi a câștigat de două ori argintul la proba de 1000 m în acelaşi sezon.

Aici, Hwang nu a reușit să câștige medalii la probele de 1.000 și 1.500m. Dar performanța sa de la cursa de 500m dovedeşte că adolescentul are un viitor strălucit și că poate fi cineva a cărui evoluţie va fi foarte aşteptată  la Jocurile de Iarnă din 2022.

În urma cursei de 500m aurul a mers la chinezul Wu Dajing, care a terminat cursa cu un record mondial de 39.584 secunde, pe când Hwang şi Lim au avut un timp de 39.854 şi, respectiv, 39.919 secunde.

Prima şi ultima medalie de aur câştigată de un sud-coreean la proba masculină de 500m a fost obţinuta de Chae Ji-hoon la Lillehammer  în 1994, atunci când această disciplină a devenit sport olimpic.

Încă de la începutul cursei Wu a fost cel mai rapid și nu şi-a menţinut poziţia de lider pe întreg parcursul cursei. Lim a fost ușor înaintea lui Hwang pe locul doi la început, dar Hwang a înaintat în al doilea tur și a rămas în fața coechipierului său,  alături de Samuel Girard din Canada, care a terminat al patrulea.

Deşi iniţial cei doi sud-coreeni nu au avut nici un comentariu legat de Wu, care a câștigat primul său aur la 500m patinaj viteză,  după ce acum patru ani a luat luat argintul la Sochi, Lim a afirmat mai târziu ca Wu a fost pur și simplu prea bun pentru a-l putea întrece.

“Wu a fost grozav în cursa de 500 de metri. Am vorbit cu Hwang despre cum ar trebui să ne apropiem de el aşteptând ocazia de a-l întrece, dar Wu a fost prea repid. Cred ca am fost norocoşi să câştigăm aceste doua medalii”, a declarat Lim.

Felicitări celor doi medaliaţi sud-coreeni, în special lui Hwang care a obţinut prima medalie olimpică din cariera lui, dar şi sportivului chinez! (Corina Stan)

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.