Untitled

Comunicaţiile dintre cele două Corei, restabilite recent. Kim Jong-un vrea să revină la masa negocierilor cu SUA

Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, iar acest lucru s-a făcut la inițiativa liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit unor declarațiilor date de responsabili ai serviciilor secrete sud-coreene unei comisii parlamentare de la Seul, relatează Agerpres, care citează agenția EFE.


Se pare, astfel, că liderul de la Phenian însuşi a fost cel care a cerut reluarea comunicaţiilor telematice dintre cele două ţări, conform declarațiilor oferite presei de parlamentarii sud-coreeni, Kim Byung Kee şi Ha Tae Keung.

Informația pare să fie adevărată, luând în calcul faptul că Sudul a anunţat încă din urmă cu o săptămână că Phenianul a acceptat reluarea comunicaţiilor, după un an de când nord-coreenii le suspendaseră pentru a protesta faţă de trimiterea de către activiştii din Coreea de Sud a unor baloane peste graniţă cu mesaje ostile regimului din Nord.

Acum ”Coreea de Sud şi Coreea de Nord vorbesc cu regularitate de două ori pe zi”, au precizat cei doi parlamentari sud-coreeni.

Conform evaluării serviciilor secrete sud-coreene, pasul în acest sens făcut de Phenian arată aşteptările acestuia ca Seulul să contribuie la revigorarea dialogului cu Washingtonul privind denuclearizarea peninsulei coreene, dialog blocat încă din anul 2019.

Aceleaşi servicii au constat că la ora actuală Coreea de Nord doreşte o ridicare a sancţiunilor care-i penalizează exporturile de minereuri şi importurile de produse petroliere, precum şi alte mărfuri, ca precondiţie pentru a se aşeza din nou la masa negocierilor cu SUA.

Pe de altă parte, spionajul sud-coreean tinde să creadă că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar avea probleme de sănătate. În imagini difuzate de presa nord-coreeană săptămâna trecută el a fost văzut purtând un pansament în partea posterioară a capului, unde se pare că ar avea și o cicatrice, mai arată sursa citată.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.